Nurmijärven yksinyrittäjät hakeneet eniten yksinyrittäjätukea – "Edelleen kannattaa hakea"

Kuvituskuva. Ella Kajaste

Riikka Laine, Satu Jalo

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy:n eli Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarisen mukaan yksinyrittäjätuen haku on käynnistynyt vilkkaasti.

Yksinyrittäjät ovat voineet hakea valtion kunnille myöntämää yksinyrittäjätukea viime viikon keskiviikosta alkaen. Keskiviikkoon mennessä hakemuksia oli jätetty Keuken alueella yhteensä 820. Kaikista eniten hakemuksia, 172, oli tullut Nurmijärveltä.

– Mutta vaikka tukia on lähdetty hakemaan vilkkaasti, sitä kyllä riittää. Eli edelleen kannattaa hakea, Pekkarinen sanoo.

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2 000 euron suuruista tukea koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Avustusta voidaan maksaa 16.3.–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin.

Tukea voi hakea, jos yritystoiminta on kärsinyt koronasta, mutta ennen koronakriisiä liiketoiminnan on pitänyt olla kannattavaa.

Pekkarinen korostaa, että yrittäjän pitää olla aidosti päätoiminen yksinyrittäjä, joka ei siis tee muuta työtä, eikä työllistä yhtään työntekijää tai esimerkiksi sukulaisiaan. Nurmijärvellä yksinyrittäjiä on 1514.

– Avustusta haetaan siitä kunnasta, joka on merkitty Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään yrityksen viralliseksi kotipaikaksi, Pekkarinen muistuttaa.

Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan ja se on myöntänyt kunnille 250 miljoonan euron tukipotin. Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva kuntakohtainen tukisumma määritellään sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä.

Keuken alueen eli Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yksinyrittäjät voivat hakea tukea Keuken verkkosivuilta löytyvällä hakulomakkeella.

Hakemukset käsitellään kunnissa. Pekkarinen kiittelee kuntien tukihakemusten käsittelytiimejä, jotka tekevät töitä iltaisin ja viikonloppuisinkin.

– Hakemusten käsittely on sujuvaa, jos yrittäjä malttaa täyttää hakemuksen kunnolla ja muistaa liittää siihen tarvittavat liitteet. Noin viikossa varmasti saa päätöksen ja tukia on jo maksettukin, vaikka haku alkoi 15.4.

– Me autamme ja neuvomme, jos hakemuksen kanssa on epävarmuutta.

Pekkarinen arvioi, että yli 60 prosenttia yksinyrittäjistä voi saada tukea.

Vaikka tukisumma ei ole suuren suuri, Pekkarinen vakuuttaa että voi sillä olla iso merkitys yksinyrittäjälle.

– Sillä saa juoksevia kuluja, esimerkiksi vuokraa ja tilitoimiston laskua maksettua. Sen lisäksi yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea, Pekkarinen sanoo.

– Tuen symbolinen merkitys on myös suuri, sillä tämä on ensimmäinen kerta kun valtio maksaa yksinyrittäjille tällä tavalla suoraa avustusta.

Tukea voi hakea 30.9. saakka tai niin kauan kuin kuntien tukirahaa riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.