Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkilehtien päätoimittajat vetoavat – "Nyt on tarve ratkaisuille, jotka mahdollistavat kaupunkilehtien säilymisen"

Kaupunkilehtien päätoimittajien kannanotto valmisteilla olevaan media-alan koronatukeen

Suomalaisen median taloudelliset toimintaedellytykset ovat heikentyneet nopeasti koronapandemian johdosta. Kaikkein kovimpia iskuja ovat ottaneet vastaan maksutta kotitalouksiin jaettavat kaupunkilehdet, joiden liikevaihto koostuu kokonaan ilmoitusmyynnistä.

– Nykyisten rajoitustoimenpiteiden johdosta monet kaupunkilehtien paikalliset ilmoittaja-asiakkaat ovat joutuneet ajamaan alas toimintansa, mikä on kuihduttanut kaupunkilehdille elintärkeää tulovirtaa. Moni lehti onkin jo joutunut ilmestymistauolle tai harventanut ilmestymisrytmiään, Suomen kaupunkilehtien päätoimittajat ry:n kannanotossa todetaan.

Kannanotossa muistutetaan, että kaupunkilehti lisää merkittävällä tavalla suomalaisen mediakentän moniäänisyyttä paikallisella tasolla. Monelle lukijalle se on tärkein, jopa ainoa paikallisen tiedon lähde.

– Kaupunkilehti tavoittaa kaikki väestöryhmät taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Näinä aikoina kaupunkilehden kautta voidaan saada viesti perille myös sellaisille epidemian torjunnan kannalta tärkeille kohderyhmille, joiden tavoittaminen voi muuten olla vaikeaa.

Kaupunkilehtien päätoimittajat pitävät erittäin tervetulleena liikenne- ja viestintäministeriön käynnistämää pikaista selvitystä journalismin tukemisesta koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

– Kaupunkilehtien kannalta olennaisinta on, että tukien myöntämiskriteerit ovat tasapuoliset, läpinäkyvät ja riittävän yksinkertaiset. Toivomme myös, että kaupunkilehtien erityisen vaikea tilanne otetaan huomioon.

Kaupunkilehdet ovat historiansa vaikeimmassa tilanteessa

Päätoimittajien kannanoton mukaan luonteva lähtökohta on arvioida tukien tarvetta esimerkiksi koronaepidemian aikana menetettyjen ilmoitustulojen mukaan.

- Emme halua mediatuen jaon perustuvan siihen, kuka on kaikkein taitavin kehittelemään uusia hankkeita ja kirjoittamaan hakemuksia. Nyt on tarve toimiville ratkaisuille, jotka auttavat akuuttiin tilanteeseen ja mahdollistavat suomalaisen kaupunkilehtikentän säilymisen mahdollisimman monipuolisena kriisin yli.