Uusia lähiretkikohteita – nämä vähemmän tunnetut luontokohteet Nurmijärvellä ja lähialueella kannattaa nähdä

Keijo West suosittelee kivien bongaamista pikkeusajan ajanvietteeksi. Kuvassa West istuskelee Lounakivenmäen hiidenkivellä.
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Tunnetuimmat paikalliset luontokohteet ovat nyt täyttyneet kulkijoista. Nurmijärven Ladun ja Polun retkeilyjaoston vetäjä Keijo West muistuttaakin, että lähiretkeilyä voi harjoittaa myös naapurikunnissa – naapurit kun luultavasti hakeutuvat Nurmijärven Myllykoskelle ja Nukarinkoskille.

– Tuusulan puolelta löytyy muun muassa Sarvikallio, joka on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä kohde. Nurmijärven kuntakin on yhdistyksessä jäsenenä, West vinkkaa.

Maisemallisesti hieno kohde sijaitsee Tuusulanjärven rannalla osoitteessa Sarvikalliontie 35, Tuusula.

– Alueelta löytyy useampi helppokulkuinen ulkoilureitti ja muun muassa tulipaikka, West kertoo.

Lisää hienoja kohteita löytyy Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen, UUV:in sivuilta. Tuusulassa on myös vähemmän tunnettu Ruotsinkylän tutkimusmetsä ja muutama reitti. Opaskartat löytyvät Luonnonvarakeskuksen, Luke:n sivuilta.

– Hieno lähtöpaikka on Professorin pytinki, jonka lähistöltä löytyy tulipaikka, mutta omat puut on varattava mukaan.

Professorin pytinki löytyy osoitteesta Maisalantie 209, Tuusula. Osoitteessa Maisalantie 135 on iso pysäköintialue.

– Myös Vihdin kunnan puolelta löytyy kivoja kohteita. Rokokallio on hyvin ruuhkainen, mutta onneksi Vihtijärvellä on muutama muukin vaihtoehtoinen, selkeästi merkitty kohde.

Westin mukaan yksi tällainen kohde Laihueen kierros löytyy Lopentien varrelta noin 150 metriä ennen Vihtijärven– Kytäjäntien liittymää. Lähtöpaikalla on opastaulu ja pysäköintitilaa muutamalle autolle. Auton voi ajaa myös Syökerin tuvan pihaan, josta kävelyä tulee 0,5 kilometriä.

– Vihtijärveltä löytyy myös Kiven reitti. Reitti kulkee Ylimmäisen järven muinaisrantaa ja rannassa on tulipaikka.

Tämä reitti löytyy Ylimmäisentien varrelta. Lopentieltä käännyttäessä matkaa kertyy noin kaksi kilometriä. Reitin lähtöpaikka on vasemmalle jäävän puomitetun tien päästä. Pysäköintipaikka opasteineen löytyy Ylimmäisentien oikealta puolelta, noin sata metriä lähtöpaikan ohitsen ajettaessa.

– Vihtijärven luontoreitistöt ovat hieno kyläläisten yhteinen ponnistus luontokohteiden ohjattuun tutustumiseen. Kyläyhdistys on tehnyt maanomistajan kanssa kymmenen vuoden hoitosopimuksen kustakin toteuttamastaan reitistä, West kertoo.

– Luontoreitistöt on rakennettu talkoilla, mutta materiaalikuluihin on saatu rahoitusta Pihat ja Polut hankerahoituksesta. Mukana ovat myös alueen urheiluseurat ja osakaskunnat. Kyläyhdistys on vahva toimija, joka on ymmärtänyt, että opastettu reitti ohjaa kulkijat häiriöttömästi kauniisiin kohteisiin ja opastettuna tutustuttaa alueen erityispiirteisiin, hän jatkaa.

Nurmijärvellä Kuhakosken kaiteet ja Nukarinkosken katokset taas ovat paikallisten kyläyhdistysten aikaansaannoksia.

Hyvinkään puolelta Keijo West nostaa esille upean Suomiehen luontopolun, joka sijaitsee osoitteessa Jukan metsätie, Hyvinkää.

– Vanhaan tyhjiin kaluttuun soranottoalueeseen on ennallistamisen yhteydessä hienosti toteutettu luontopolku. Reitin valinnasta riippuen matkaa tulee 2–3 kilometriä ja matkalle osuu luontokohteita kuten 10 000 vuotta vanha Jätinkatu. Sorakuoppaa on ennallistettu puita istuttamalla ja kylvämällä paahdekasveja. Lisäksi alueen taideteokset muodostavat myös hyönteishotelleja, West kuvailee.

Keijo West muistuttaa, että myös Nurmijärven ennallistetut soranottoalueet ovat muodostuneet oiviksi ja suhteellisen helppokulkuisiksi luontokohteiksi. Teilinummi sijaitsee Nukarilla Hämeentien ja Vanhan Hämeentien välisellä alueella. Pysäköintipaikkoja on niukasti, mutta muutamia levikkeitä löytyy Vanhalta Hämeentieltä.

– Teilinummelle istutetut männyt ovat osittain kitukasvuisia, ja luovat hieman lappilaisen maiseman tunnun. Alue on sammaloitunut ja sieltä voi löytää useampiakin jäkälälajeja. Sieltä löytyy myös muutama isompi kivi. Kivien etsiminen onkin yksi tähän korona-aikaan hyvin soveltuva harrastus, West vinkkaa.

– Kyläjoentien hiidenkivi on mahtava ja siihen kannattaa tutustua. Myös Tuusulan Vaunukankaalta löytyy iso "Härkäkivi,” hän jatkaa.

Kunnan kotisivuilta on tulostettavissa eri alueilta erittäin tarkkoja suunnistuskarttoja. Niiden avulla voi suunnistella isoja kiviä etsimään.

– Kivet sijaitsevat useimmiten paikoissa, jonne pääsee metsiä pitkin. Kilpeläntieltä pääsee metsään ja sieltä löytyy Lounakivenmäki, josta nimensä mukaisesti löytyy kaksi isoa siirtolohkaretta. Olisikohan jompikumpi peräti Seitsemän veljeksen käyttämä hiidenkivi? Karhunkorpihan on aivan vieressä ja karhunkaatoretkellä veljekset olivat kiivenneet hiidenkivelle härkiä paetessaan, West pohtii.

Jussilankujalta taas pääsee Haapamäkeen, josta löytyy useampiakin komeita siirtolohkareita. Tie on kapeahko, mutta muutama pysäköintiin soveltuva leveämpi kohta kyllä löytyy.

Nurmijärven Ladun ja Polun polkujuoksuohjaajat merkitsevät lähinnä Rajamäki–Kiljava -alueelle polkujuoksuun ja kävelyyn soveltuvia reittejä. Reittien merkitsijät sopivat merkinnästä maanomistajan kanssa ja merkinnät ovat paikoillaan noin viikon. Kun reitti siirtyy toiseen paikkaan, kaikki vanhat merkinnät poistetaan. Reitti-info löytyy Nurmijärven Latu ja Polku ry:n facebook -sivuilta.

– Lähiluonnossa ja metsissä on kyllä kulkijoille tilaa. Nyt kun turhia kanssakäymisiä tulee välttää, ei kannata hakeutua kaikkien tuntemiin suosikkikohteisiin. Yksityisiä pihoja on kuitenkin kunnioitettava. Autojen pysäköinnistä pitää huolehtia siten, etteivät esimerkiksi maanviljelystyöt esty, West muistuttaa.

– Hoitamattoman näköinen pelto saattaa olla viljelty, joten kuljetaan pientareilla. Avotulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, eikä se ole retkeilyn kannalta välttämätöntä. Eväät ja lämmin juoma kulkevat repussa ja niistä voi nauttia kun kivalta tuntuva paikka löytyy.

Nurmijärven Luonnon varapuheenjohtaja Jouni Lepistö muistuttaa vielä luonnossa liikkujia lintujen pesimärauhan kunnioittamisesta.

– Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkoi 1. maaliskuuta ja jatkuu aina 19. elokuuta asti. Luontoa ei myöskään saa roskata, ja omat roskat on vietävä itse pois ja roskikseen, Lepistö muistuttaa.

– Epidemia-aikana on muistettava pitää turvavälit myös luonnossa liikkuessa. Käsihygieniasta on huolehdittava, samoin siitä, että käytetyt nenäliinat viedään itse roskikseen eikä heitetä luontoon, hän jatkaa.

Lepistö kehottaa kaikkia nauttimaan lähiluonnosta näin poikkeusaikanakin, kokoontumis- ja muut rajoitukset ja opastukset huomioiden.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut