Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvelle ei tule englanninkielistä luokkaa – syynä taloudellinen tilanne

Opetus: Kuntalaisaloitteessa toivottiin Nurmijärvelle englanninkielistä luokkaa. Taloudellisen tilanteen takia kaksikielistä opetusta ei aloiteta.

Nurmijärvelle ei perusteta englanninkielistä luokkaa. Asiasta päätti torstaina kokoontunut sivistyslautakunta.

Nurmijärvellä jätettiin maaliskuussa 2018 kuntalaisaloite, jossa esitettiin, että kunta perustaisi perusopetukseen englanninkielisen luokan, joka aloittaisi 1. luokalta ja toimisi läpi alakoulun 6. luokalle asti.

Kuntalaisaloitetta perusteltiin muun muassa sillä, että kielten opiskelun aloittaminen mahdollisimman aikaisin motivoi lasta oppimaan ja tukee lapsen oppimisvalmiuksia. Lisäksi perusopetuksen tarjoaminen englannin kielellä olisi Nurmijärvelle mahdollisuus lisätä kunnan houkuttelevuutta.

Kuntalaisaloitteen allekirjoitti 110 ihmistä.

Joulukuussa 2018 sivistyslautakunta päätti esityksen pohjalta, että koulutuspalveluissa toteutetaan vuoden 2019 aikana kuntalaisille suunnattu kysely, jonka tarkoituksena on selvittää perheiden kiinnostusta kaksikielisen opetuksen järjestämiseen suomen ja englannin kielillä.

Lisäksi tarkoituksena oli selvittää kaksikielisen opetuksen kustannukset sekä vaihtoehtoisia opetuksen järjestämispaikkoja.

Kunnan taloudellinen tilanne on muuttunut merkittävästi huonompaan suuntaan.

Kuntalaisille suunnattua kyselyä ja muita asiaan liittyviä selvityksiä ei kuitenkaan ole pystytty toteuttamaan. Syinä tilanteeseen ovat kunnan mukaan viime vuonna toteutetut laajat kehittämishankkeet (kuten kunnan verkkosivujen ja toiminnanohjausjärjestelmän uudistaminen sekä Nuuka-ohjelman ja palveluverkkotyön käynnistäminen) sekä Lepsämän ja Valkjärven koulujen tuhopolttojen aiheuttamat lisätyöt.

– Kunnan taloudellinen tilanne on muuttunut merkittävästi huonompaan suuntaan sivistyslautakunnan käsiteltyä kuntalaisaloitteen. Tästä syystä sivistys- ja hyvinvointitoimiala esittää, että kyselyä ja muita edellä mainittuja selvityksiä ei tehdä, esityksen sivistyslautakunnalle valmistellut opetuspäällikkö Kati Luostarinen kirjoittaa sivistyslautakunnan esittelytekstissä.

Sivistyslautakunta päättikin esityksen mukaisesti, että taloudellisen tilanteen vuoksi kunnassa ei käynnistetä kaksikielistä opetusta suomen ja englannin kielillä.

Sivistyslautakunta myös totesi, että mahdollisuutta kaksikielisen opetuksen järjestämiseen voidaan tarkastella uudelleen kunnan taloudellisen tilanteen parantuessa.