"Pysäköintiongelma Ropakkotiellä on kiistämätön asia" – näin kunta vastaa kanteluun

Kuvituskuva Riitta Ketola
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan asemakaavoitustoiminnasta ja rakennusvalvonnasta on tehty kantelu Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Kantelu liittyy Klaukkalan keskusta-alueen, etenkin Ropakkotien, pysäköintiin.

Kantelun tekijän mukaan Nurmijärven kunnan asemakaavoituksen ja rakennusvalvonnan toimijat / viranhaltijat ovat toimineet hyvän hallintotavan ja ennakoivan suunnittelun periaatteiden vastaisesti ja luoneet Klaukkalan keskustaan vakavan ja kasvavan pysäköintiongelman. Kantelussa viitataan erityisesti Ropakkotie 6–8:ssa sijaitseviin viiteen asuinkerrostaloon, joiden rakentumisen myötä alueelle on syntynyt pysäköintiongelma.

Ongelma näkyy kantelijan mukaan alueella väärinpysäköintinä muun muassa viheralueille ja teiden varsille, joilla pysäköintiä ei ole sallittu.

Kantelun tekijä pitää epätasa-arvoisena sitä, että pientalorakentajilta edellytetään kahta autopaikkaa per asunto, kun kerrostaloissa vaatimus on vähäisempi.

Ropakkotien viidelle asuinkerrostalolle on myönnetty Nurmijärven kunnan toimesta poikkeamispäätös. Poikkeamispäätöksellä haettiin lupaa rakentaa 7 autopaikkaa vähemmän kuin kaava velvoittaa. Poikkeamista perusteltiin kaikkien asukkaiden käyttöön tarjottavalla yhteiskäyttöautolla.

Nurmijärven kunta on aloittanut asemakaavoitusprosessin keväällä 2020, jossa selvitetään mahdollisuutta lisätä yleistä pysäköintiä Alitilantien ja Ropakkotien alueilla helpottaakseen alueen pysäköintiongelmaa.

Kantelun tekijä pitää kyseisessä asemakaavaprosessissa selvitettävänä olevia alueita vääränä ratkaisuna pysäköintiongelmaan. Kantelun tekijän mukaan pysäköintiongelma tulisi ratkaista siellä, missä se on syntynytkin, eli kerrostaloalueelle on rakennettava lisää pysäköintitilaa.

Tiistaina kokoontunut asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta hyväksyi kunnan laatiman selvityksen.Selvitys tulee toimittaa aviin 22. toukokuuta mennessä.

Kunnan näkemyksne mukaan kanteluun ei ole perusteita. Kunnan mukaan se on toiminut Ali-Tilkan asemakaavaa laatiessaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaisesti asemakaavan sisältövaatimukset täyttäen ja sen hetkiseen parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen.

– Kunnan rakennusvalvonta on myöntänyt Ropakkotie 6:n ja 8:n rakennusluvat MRL:n mukaisesti. Alueen asukkaiden yhdenvertaisuutta ei ole rikottu.

Kunnan selvityksen mukaan asemakaava on laadittu perustuen sen hetkiseen tietoon esimerkiksi asuntojakaumasta. Pysäköintivaatimuksissa on huomioitu läheisen Klaukkalantien joukkoliikennereitit ja niiden käyttömahdollisuus.

Kunta kuitenkin myöntää selvityksessään, että pysäköintiongelma Ropakkotien ja Alitilantien alueilla on kuitenkin kiistämätön asia.

– Ilmiö selittyy suurimmaksi osaksi sillä, että asemakaavan hyväksymisen jälkeen Klaukkalan alueella kerrostaloasuntojen huoneistojakauma on muuttunut merkittävästi pienikokoisempiin asuntoihin päin. Tämä ilmiö koskee koko pääkaupunkiseutua, ja se on tullut kaikille yllätyksenä.

Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että samalla kerrosalamäärällä tontille on toteutunut enemmän asuntoja kuin on ennakoitu. Asuntojen kokoa ei ole rajoitettu asemakaavassa eikä pysäköintimääräystä ole sidottu asuntojen lukumäärään.

Kunta myös muistuttaa, että asemakaava olisi mahdollistanut toteutettua autopaikkamäärää suuremman autopaikkamäärän toteuttamisen esimerkiksi jatkamalla autokantta.

– Rakennuttaja on kuitenkin toteuttanut ainoastaan asemakaavan ja poikkeamispäätöksen edellyttämän minimimäärän autopaikkoja.

–  Kunnalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta vaatia rakennusluvassa rakennuttajaa toteuttamaan asemakaavan edellyttämää vähimmäismäärää enempää autopaikkoja, vaikka tarve siihen olisi nähtävissä.

Kunta myös muistuttaa, että se on laatinut uuden pysäköintinormin, jolla ohjataan tulevien asemakaavojen pysäköintiä. Valtuusto hyväksyi pysäköintinormin maaliskuussa.

– Uudella pysäköintinormilla on tarkoitus jatkossa sitoa autopaikkojen määrä asuntojen määrään, jotta vastaavaa tilannetta ei pääse syntymään uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut