Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi merkittävistä asioista päätetään viranhaltijapäätöksillä? Näin asiaa perustellaan

Monia kuntalaisia on ihmetyttänyt, miksi useista tärkeistä Nurmijärven asioista on päätetty viime aikoina viranhaltijapäätöksillä eikä asioita ole käsielty totuttuun tapaan lautakunnissa tai kunnanhallituksessa.

Esimerkiksi Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä hyväksyi viranhaltijapäätöksellään koulukyytien kilpailutuksen, joiden arvo on 8,6 miljoonaa euroa.

Nurmijärven tekninen johtaja Jouko Lehtonen on puolestaan hyväksynyt viranhaltijapäätöksellä Rajamäen Rajakaaren ja Seitsemän veljeksen koulun alueen asemakaavan muutosluonnoksen (aiheesta lisää myöhemmin Nurmijärven Uutisissa). Normaalioloissa asiasta olisi päätetty asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnassa.

Lehtosen asiaa koskeva viranhaltijapäätös on kirjattu 24. huhtikuuta. Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta piti kokouksensa 28. huhtikuuta, mutta asiaa ei esityslistalla ollut.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen muistuttaakin nyt, että kunnan toiminnan ja päätöksenteon varmistamiseksi koronavirusepidemian aikana kunnanhallitus ja lautakunnat delegoivat maaliskuun kokouksissaan osan päätöksentekovaltuuksistaan viranhaltijoille.

Esimerkiksi asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta muutti päätöksellään toimintasääntöään ja siirsi päätösvaltaansa siten, että tekninen johtaja päättää tällä hetkellä esimerkiksi asemakaavaluonnosten hyväksymistä.

Delegoinnit ovat voimassa toistaiseksi.

– Päätöksenteossa tulee toimia tehtyjen delegointien mukaisesti niin kauan kuin ne ovat voimassa, hän perustelee nykyistä käytäntöä.

Tämä tarkoittaa siis Lehtosen mukaan sitä, että delegoitua päätösvaltaa tulee käyttää ja sen alaisia asioita ei voi viedä takaisin valtuudet delegoineen tahon, kuten asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan, päätettäväksi.

Toimielimillä on pääsääntöisesti otto-oikeus alaistensa viranhaltijoiden päätöksiin, eli esimerkiksi lautakunta voi päättää viranhaltijan tekemän päätöksen ottamisesta lautakunnan käsiteltäväksi ja tällöin kyseinen asia valmistellaan lautakunnalle.

– Tällä hetkellä virusepidemian tilanne näyttää kehittyvän myönteisesti ja myös toimielimien kokoukset kyetään toteuttamaan sähköisesti etäkokouksina. Maaliskuussa tehdyille toimivallan siirroille ei siten ole välttämätöntä tarvetta ja ne todennäköisesti perutaan toimielimien seuraavissa kokouksissa, Lehtonen kertoo.

Maanantaina 4. toukokuuta kokoontuva Nurmijärven kunnanhallitus käsitteleekin yhtenä asiana kokouksessaan toimivallan siirtämistä koskevan päätöksen kumoamista.

Mikäli kunnanhallitus hyväksyy tehdyn esityksen, toimivallan kumoamista koskeva päätös astuu voimaan heti.