Viisi uutta pelastuskoiraa Nurmijärvelle – auttavat kadonneiden etsinnöissä

Pelastuskoira Kaiku ilmaisee löytönsä haukkumalla. Koiraohjaaja Leea Saarela ja kartturi Satu Timonen ovat tulossa löytöpaikalle. Tässä harjoituksessa maalimiehenä on Tero Timonen. Vesa Ilmarinen

toimitus

Nurmijärvelle valmistui viime vuonna viisi uutta pelastuskoiraa. Koirat valmistuivat nurmijärveläisen koiraharrastusyhdistys Impivaaran Hallien riveistä.

Yhteensä yhdistyksellä on kuusi virallista Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan pelastuskoiraa, joita poliisi voi käyttää apunaan kadonneiden etsinnöissä.

Koirista neljä on bordercollieta, yksi hollanninpaimenkoira ja yksi labradorinnoutaja.

Koirakot hyväksytään virallisiksi pelastuskoiriksi niin sanotussa Virta-testissä, joka on pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön.

Testissä järjestetään todenmukainen etsintätilanne, jossa koirakon on löydettävä noin 25 hehtaarin alueelta maastosta yhdestä kolmeen sinne piiloutunutta ihmistä.

Kadonneen ihmisen etsinnöissä poliisi pyytää tarvittaessa avukseen vapaaehtoisia etsijöitä juuri Vapepan kautta.

Pelastuskoirat työskentelevät yhtenä etsijäryhmänä esimerkiksi maastoetsijöiden ja autopartioiden rinnalla. Ne kutsutaan mukaan varsinkin, jos etsitään pimeässä, vaikeakulkuisissa maastoissa tai pitää nopeasti etsiä iso alue.

Etsintätehtäviin kutsutulle pelastuskoiralle ja sen ohjaajalle määrätään alue, joka pitää luotettavasti etsiä koiran kanssa läpi ja ilmoittaa kaikki etsittävään liittyvät havainnot Vapepa-johdolle.

Etsinnän aluksi koiraohjaaja suunnittelee etsinnän ja huomioi maaston ja esimerkiksi tuulen suunnan. Apunaan ohjaajalla on etsinnöissä kartturi, joka yleensä toimii myös koirakon apuohjaajana.

Impivaaran Hallien pelastuskoirat harjoittelevat muun muassa henkilöhakua ja jälkityöskentelyä pääosin juuri Nurmijärvellä.

Vapaaehtoiseksi pelastuskoirakoksi valmentautuminen kestää useamman vuoden. Usein se alkaa jo pennusta, mutta myös nuoren aikuisen kanssa voi aloittaa koulutuksen.

Perustottelevaisuus on kaiken perusta. Koira tulee hallita kaikissa tilanteissa.

Monet koirakoista kilpailevat myös palveluskoiralajeissa.

Pelastuskoirajaoksen jäsenet harjoittelevat viikoittain esimerkiksi etsintää, tottelevaisuutta ja ilmaisua. Vuodenajasta riippuen harjoitukset sisältävät myös jälkiharjoittelua, ihmisten ja esineiden hakua, jälkeä tai liinapartiointia taajamassa.

– Maaliskuussa on mainio tilaisuus tulla tutustumaan pelastuskoiratoimintaan. Halukkaat voivat myös kokeilla, olisiko oma koira valmis aloittamaan pelastuskoiraharjoittelun, kertoo Impivaaran Hallien pelastuskoirajaoksen vetäjä Leea Saarela, joka itse kilpailee pelastuskoirissa myös MM-tasolla.

Impivaaran Hallit järjestää pelastuskoirainfon ja näytöksen 21. päivä kello 18 Kiljavan kentällä.

– Jos pelastuskoiratoiminta kiinnostaa ja tuntuu, että oma koira voisi olla valmis harjoittelemaan, voi samalla tulla hallinta- ja käsittelytestiin. Toki kaikki kiinnostuneet voivat tulla ihan vain seuraamaan näytöstä, Saarela kertoo.

Tapahtumista on lisätietoa Impivaaran Hallien pelastuskoirajaoksen nettisivuilla www.nupeko.fi.

Teksti: Vesa Ilmarinen

Impivaaran Hallit ry

Nurmijärveläinen koirakerho, jonka tarkoituksena on koiraharrastuksen edistäminen.

Kerho on kouluttanut koiria ja ohjaajia alueellisesti toiminnan alusta lähtien. Jäseniä yhdistyksellä on yli 200.

Impivaaran Hallien koulutuskenttä sijaitsee Kiljavalla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut