Leffa-arvio: Oscar-voittaja ruotii transsukupuolisuutta

Daniela Vega näyttelee Oscar-voittaja Fantastisessa naisessa. _

toimitus

Chileläisen ohjaajan Sebastián Lelion (muun muassa Gloria) uusin elokuva käsittelee varsin koskettavasti transsukupuolisten ihmisoikeuksien loukkaamista. Miltä tuntuu, kun rakkaussuhde tuomitaan perversioksi? Et ole ihminen, olet ihmishirviö.

Marina (Daniela Vega) on yökerholaulajatar ja transnainen. Hänellä on onnellinen ihmissuhde 20 vuotta vanhempaan Orlandoon (Francisco Reyes). Elämä kaikkine matkasuunnitelmineen hymyilee heille. Sitten Orlando saa yllättäen sairaskohtauksen, kaatuu vielä portaissa ja kuolee.

Katsoja jää hieman epätietoiseksi, miksi Marina salailee portaissa tapahtunutta kaatumista. Poliisien silmissä se näyttää pahoinpitelyltä, ja kun syytetty on vielä kummajainen, ovat epäilyt valmiit samoin kuin alistavan halveksiva käytös.

Sitten hyökkäävät Orlandon suku ja ex-vaimo joukkoineen. Kaikki viedään asuntoa ja autoa myöten, koska ne olivat Orlandon nimissä. Siunaustilaisuuteen tulee myös kielto. Pala palalta murretaan koko Marinan ihmisyys. Katsoja osaa jo odottaa fyysisenkin väkivallan puhkeamista.

Sebastián Lelio ohjaa intensiivisesti realismissa kylpevää elokuvaansa, vaikka välillä toki kärjistääkin sanottavaansa itsetarkoituksellisesti.

Marinan surun kasvaessa näyttäytyy kuollut Orlando hänelle jatkuvasti, ja kävelykin on vastatuuleen tarpomista. Ratkaisua voisi kutsua runolliseksi, mutta hieman pateettiseksi se tässä muuttuu. Orlandon haamun johdattaessa Marinan krematorioon kuolleen ruumiinsa luo, on tunnekylläisyys jo huipussaan.

Olkoonkin, että käsikirjoitus hieman horjuu, mutta kaiken pelastaa 28-vuotiaan Daniela Vegan suurenmoinen ja herkkävireinen roolityö. Hän osaa ladata riistetyn ja alistetun ihmisen sieluun kaiken epätoivon ja tuskan niin aidon koskettavasti, että katsoja katsoo vain häntä ja lumoutuu. Itse asiassa Fantastinen nainen on laulajanakin tunnetun Vegan huikea soolo muiden jäädessä lähes statistin asemaan.

Ohjaaja Lelio saa elokuvansa kerronnan rankasta aiheesta huolimatta ilmavan kevyeksi, joka tekee sille ehdottoman hyvää. Tätä kautta siihen ristivalottuu myös koskettava kauneus, joka varsinkin loppukohtauksessa saa ihmismielen auringon loistamaan.

Olli-Matti Oinonen

****

Fantastinen nainen

Ohjaus: Sebastián Lelio.

Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza.

Näyttelijät: Daniela Vega, Francisco Reyes.

Genret: Draama

K12.

Elokuva voitti Oscarin parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa maaliskuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.