Itämeren suojelusta julkaistu selvitys on synkkää luettavaa – Suomi vertailun toiseksi paras, Venäjä täysin omilla lukemillaan

Suomi sijoittui toiseksi Itämeren suojelusopimuksen pitävyyden selvityksessä. Kaikki vertailun maat jäivät pahasti pakkasen puolelle. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Tero Vähämäki

Itämeren rantavaltiot allekirjoittivat Itämeren suojeluun tähtäävän toimenpideohjelman hieman yli kymmenen vuotta sitten.

WWF:n maanantaina julkaiseman selvityksen mukaan kaikkien yhdeksän valtioiden toimenpiteissä on kuitenkin rutkasti parannettavaa. Valtioiden tekemistä lupauksista huolimatta Itämeren elpyminen on ollut verkkaista, ja meren tila on jossain määrin jopa huonontumassa.

Arvioinnissa tarkasteltiin maiden suoriutumista rehevöitymisen ehkäisemisessä, haitallisten aineiden torjumisessa, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja meriliikenteen turvallisuuden lisäämisessä. Selvitys osoittaa, että Itämeren suojelun toimeenpano ontuu jokaisella neljällä osa-alueella: 58:sta tärkeimmästä yhdessä sovitusta toimenpiteestä maat ovat toteuttaneet vain alle kolmanneksen.

Parhaiten tavoitteissaan on onnistunut Ruotsi. Länsinaapurimme arvosana (-11) ei kuitenkaan aiheuta hurraa-huutoja. Suomi on vertailussa toisena -14 pisteellään.

Suomi sai selvityksessä kärkipisteet merenkulun ympäristöystävällisyyden parantamisessa ja jakoi toisen sijan toimenpiteissä, joilla vähennetään haitallisten aineiden pääsyä Itämereen.

Venäjä oli puolestaan vertailun hännillä. 43 miinuspistettä ei jätä sijaa selittelylle.

WWF Suomen ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen on huolissaan selvityksen tuloksesta.

– Nykyisellä vauhdilla näitä sovittuja suojelutoimia ei selvästikään saada toteutettua ennen takarajaksi asetettua vuotta 2021 – saati että Itämeren tila ehtisi parantua siihen mennessä. Itämeri kärsii edelleen monista ympäristöhaitoista, kuten rehevöitymisestä ja haitallisten vieraslajien leviämisestä, Vilhunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.