Eduskunnan jättävä Outi Mäkelä: "200 kansanedustajaa on liian paljon"

Outi Mäkelä Esko Artell

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnanjohtajaksi siirtyvä, tänään eduskunnan jättävä Outi Mäkelä (kok.) kyseenalaistaa kansanedustajien määrän.

Mäkelän mukaan 200 kansanedustajan eduskunta on liian suuri.

–Eduskunnan on viimein siirryttävä tälle vuosituhannelle. Nykyinen 200 kansanedustajan määrä on peruja tsaarinajalta, eikä enää 2000-luvulla palvele tehokkuutta tavoittelevaa yhteiskuntaa. Toimiva eduskunta ei voi olla hallinnollinen museo. On eduskuntatyön arvon mukaista pyrkiä sujuvuuteen, Mäkelä toteaa.

Hän muistuttaa, että munu muassa väkiluvultaan saman suuruisen Norjan suurkäräjillä, joka vastaa Suomen eduskuntaa, on 150 edustajaa.

–Edustajien määrän vähentäminen neljänneksellä ei olisi nähdäkseni mitenkään radikaalia. Vastustajat toki huutavat, että miten alueellinen kattavuus säilytetään,mutta nähdäkseni pienempi edustajien määrä ei tätä mitenkään syrjisi. Kansanedustajia on väestöömme nähden suhteellisen paljon, hän sanoo.

Mäkelä kirjoittaa aiheesta perjantaina julkaisemassaan “Poliittinen jalanjälki – kansanedustajan työ murroksessa” -pamfletissa.Pamfletti on kokoelma Mäkelän omakohtaisia huomioita kansanedustajan työstä, yhteiskunnasta ja sen muuttamisesta.

Mäkelän mukaan kansanvallan korjausta ei toteuteta puolueiden rahoitusta korjaamalla, vaan päivittämällä eduskunnan vanhentuneita käytäntöjä.

–Uskottavuuden vahvistamiseksi eduskunnan on kyettävä uudistumaan ja uudistamaan. Arkailemme turhaan puhemies-nimikkeen muuttamista puheenjohtajaksi tai valiokuntien julkisten kuulemisten lisäämistä. Mielestäni sujuvuutta lisäävistä avustajaresursseista ei tule tinkiä, vaan palautetaan valtiosihteerit ministeriöihin ja lisätään erityisavustajat myös oppositiolle, hän summaa.

Mäkelän mukaan myös vaalijärjestelmässä olisi parannettavaa. Hän katsoo, että puoliavoimet listavaalit keventäisivät vaalien kustannuksia ja antaisivat puolueille mahdollisuuden pitää selkeämmin kiinni linjastaan ja profiloitua vahvemmin.

Listavaalien ajatuksena on, että puolue asettaa ehdokkaat järjestykseen ennen vaaleja, ja ääntenlaskennan myötä ensimmäiset listalla olleet henkilöt tulevat valituksi.

Kyseisessä vaalijärjestelmässä puolueilla on valta päättää, mihin järjestykseen he asettavat ehdokkaansa keskenään. Äänestäjän tehtävä on puolestaan määritellä

puolueen mandaatti.

Mäkelä kertoo myös pamfletissa hauskan tarinan edustajavuosiltaan.

–Yleinen sanonta kansanedustajista kansakunnan kusitolppana on vitsikäs vertauskuva, mutta omalla kohdallani tämä piti paikkansa hyvinkin kirjaimellisesti.

–Ensimmäinentyöhuoneeni oli eduskunnan pikkuparlamentissa katutasolla ja sopivasti nurkan takana, mikä tarkoitti sitä, että varsinkin iltasella ikkunan takana näkyi jos jonkinnäköistä tarpeiden toimittamista, hän kertoo.

Mäkelä nousi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa ja ehti toimia lähes 11 vuotta kansanedustajana. Mäkelä saa vapautuksen eduskunnasta 5. maaliskuuta, jolloin hän siirtyy Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

Lue Outi Mäkelän pamfletti kokonaisuudessaan tästä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.