Hernekeitto pitää pintansa koko kansan herkkuna – katso reseptit kolmelle eri versiolle

RUOKA Torstai on yhä perinteinen hernekeittopäivämme, jonka juuret juontavat keskiajalle saakka.

Hernekeitto on konstailematonta perinneruokaa, joka maistuu suomalaisille kesät talvet. Se on myös valmisruokien aatelia, koska säilykkeissä ei tarvita lisä- tai säilöntäaineita. Sakari Nupponen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos Suomessa haluaa syödä hernekeittoa ja sattuu olemaan vielä torstai, se onnistuu varmasti. Käsittämättömän monien lounasravintoloiden listalta hernekeitto löytyy joka ikinen torstai.

Varuskunnissa suomalaiset sotilaat ruokitaan hernerokalla torstaisin aina.

Hernekeittoa syövät usein torstaisin myös lapset kouluissa ja kansalaiset muissa laitoksissa. Hernekeiton syöminen torstaisin on siis erittäin vahva ruokaperinteemme, jonka juuret juontavat vuosisatojen taaksepäin.

Tarinan mukaan keskiajalla, ennen uskonpuhdistusta, tarvittiin tuhti ateria ennen katolilaista perjantaipaastoa.

Niinpä torstaisin valmistettiin täyttävää ruokaa niistä raaka-aineista, joita oli saatavilla, eli yleisimmin kuivattuja herneitä ja suolattua sianlihaa.

Toisen tarinan mukaan Kustaa Vaasa määräsi 1500 -luvulla kansalaiset syömään hernekeittoa torstaisin.

Syy kuninkaan määräykseen oli veronmaksu, joka siihen aikaan suoritettiin myös elintarvikkeina.

Keväisin kuningas sai huomata varastojensa pullistelevan kuivatuista herneistä, joten niille piti keksiä runsaampi menekki.

Historiankirjat eivät tarinoita vahvista, mutta siitä ollaan yhtä mieltä, että hernekeitolla on vuosisataiset perinteet.

Pitkästä perinteestä huolimatta hernekeitto ei suinkaan ole suomalaisten yksinoikeus.

Hernekeittoa on syöty jo antiikin aikaan.

Kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät herneitä todistettavasti ainakin jo noin 500–400 ennen ajanlaskumme alkua. Herneistä keitettiin keittoa.

Ruotsissa hernekeitto on myös suosittu ruoka edelleen, ja pitkälti samanlainen kuin meidänkin, mutta vihreiden herneiden sijaan siellä käytetään yleensä keltaisia.

Norjassa hernekeitto on liemimäistä, eikä siihen lisätä lihaa, mutta joskus joukkoon lorautetaan etiikkaa.

Islannissa hernekeittoon käytetään suolattua lampaanlihaa, kun taas Alankomaissa keiton lihana suositaan makkaraa.

Venäjällä hernekeitto tehdään runsaalla liemellä ja savustetusta sianlihasta, ja joukkoon kelpuutetaan perunaa.

Englannissa hernerokalla on jopa oma kielikuva: Lontoon sakea sumu on kuin hernekeittoa. Sikäläisissä ruokapöydissä tarjotaan kuitenkin keiton sijaan paksua hernesosetta, pea puddingia, joka haudutetaan vesihauteessa.

Suomessa ollaan hernekeiton perinneresepteille uskollisia vaikka alueellisia eroja on meillä, ja jokaisella toki oma suosikkinsa.

Innovatiiviset repäisyt reseptiikassa pysyvät, ainakin toistaiseksi, lähinnä kotikeittiöiden salaisuuksina. Joitain puheita on kantautunut siitä, että hernekeittosäilykkeitä suositaan kasvispihvien raaka-aineena, mikä onkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea.

Hernekeitto

Valmistetaan suomalaisittain kuivatuista vihreistä herneistä ja sianlihasta.

Tavanomaisesti herneet turvotetaan ennen keittämistä liottamalla kylmässä vedessä yön yli.

Liottamisen jälkeen herneitä keitetään yhdessä lisätyn lihan kanssa, kunnes ne hajoavat.

Mausteina käytetään usein suolaa, mustapippuria, meiramia ja sinappia, vihanneslisukkeina sipulia ja joskus myös porkkanaa.

Suomen länsiosissa hernekeitto on perinteisesti paksua ja sakeaa sekä savustetulla lihalla viimeisteltyä. Karjalainen hernerokka puolestaan on runsasliemistä. Herneet ovat kokonaisia, eikä sianliha yleensä ole savustettua.

Etelä-Suomessa hernekeittoon lisukkeena tarjotaan usein paistettua pekonia ja silputtua keltasipulia, joskus joukkoon sekoitetaan kuohukermaa.

Kiehauttamalla valmiita hernekeittosäilykkeitä on saatavilla suomalaisissa ruokakaupoissa useina eri versioina, myös ilman lihaa.

Jalostajan perinteinen hernekeitto tuli myyntiin jo vuonna 1952, ensimmäisten kotimaisten säilykeruokien joukossa. Se sisältää vettä, herneitä, silavaa, suolaa ja sianlihaa.

Kotikeittiöissä hernekeittoa on helppo tuunata tuoreilla yrteillä, kuten korianterilla, meiramilla, basilikalla tai persiljalla. Potkua keittoon saa tuoreella chilillä ja sitruunalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.