HS: Brother Christmasin rahankeruutoiminnassa epäselvyyksiä: "Se lahjoitettu raha jäi periaatteessa virumaan Arille"

Helsingin Sanomien mukaan paljon julkisuudessa olleen Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön rahankäyttö kärsii avoimuuden puutteesta.

Joonas Alanne

HS:n mukaan kaksi Brother Christmasin kanssa tekemisissä ollutta äitiä arvostelee lehden sivuilla hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa pyörittävää Ari Koposta Järjestö sponsoroi äitien kuolemansairaille lapsille viimeisenä toiveena lomamatkakulut ja maksoi ainakin toisessa tapauksessa myös lapsen hautajaiset.

Yhden äidin mukaan epäselvyydet alkoivat, kun hänen lapsensa toive toteutui. Rahaa oli kulunut käytännössä vain lentolippuihin, koska yritykset sponsoroivat kaikki muut kulut.

– Se lahjoitettu raha jäi periaatteessaa virumaan Arille. Kukaan ei tiedä mihin raha menee, kun kaikki reissut sponsoroidaan. Summista ei puhuta. Mistään ei otea kuitteja eikä tiliositteita, kertoo äiti HS:lle.

Toinen äiti sanoo pelkästään oman lähipiirinsä lahjoittaneen enemmän rahaa Brother Christmasille kuin mitä Koponen heille lopulta antoi.

Molemmissa tapauksissa Koponen maksoi myöhemmin äitien tilille rahaa. Äitien mukaan Koponen ei kertonut heille tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon keräykset olivat tuottaneet vaan antoi ainoastaan arvioita.

Myös järjestön toiminnassa aiemmin mukana ollut Alexandra Procopé sanoo HS:lle, ettei Koponen suostunut kertomaan hänelle, paljonko yhdistys on kerännyt rahaa ja mihin sitä käytetään. Hän sanoo myös Koposen jakaneen yhdistyksen saamia lahjatavaroita lähipiirilleen ja maksaneen yhteisiä menojaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla.

Koponen epäilee HS:n jutussa, että Procopén kommenttien taustalla on kateus.

Hän on kertonut Iltalehdelletekevänsä HS:n jutusta oikaisupyynnön.

– Siinä on isoja virheitä liittyen juuri rahankäyttöön. Ei siinä ole mitään salattavaa, hän sanoo Iltalehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.