Fysiikan opiskelijat tutustuivat antimateriaaliin ja hiukkaskiihdyttimeen – tällainen oli vierailu CERNissä

Fysiikan opiskelijat vierailivat Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksella. Jyrki Leppäniemi

toimitus

Nurmijärven lukioiden fysiikan opiskelijat vierailivat Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitoksella, CERNissä. Näin oppilaat kertovat matkastaan:

Ensimmäisenä näimme esityksen CERNin historiasta ja SC-hiukkaskiihdyttimen. Kiihdyttimen esittelyn jälkeen pääsimme kuuntelemaan Markus Nordbergin luentoa. Tommi Mikkola esitteli meille konepajaa ja kuinka CERNissä valmistetaan prototyyppejä ja muita asioita. Hän puhui myös osien tarkkuudesta.

Samana päivänä pääsimme tutustumaan CMS (Compact Myon Solenoid) -koeasemalle, joka on yksi LHC:n (Large Hadron Collider) koeasemasta. CMS on yksi niistä pisteistä, joissa törmäytetään hadroneita. Pääsimme käymään syvällä maan sisällä, tosin aivan hiukkasilmaisinta ei päästy silmäilemään.

Seuraavana päivänä tutustuimme CERN:issä tapahtuvaan antimaterian tutkimukseen sekä sen tarpeita varten rakennettuun hiukkashidastimeen. Tämän jälkeen kuulimme, kuinka kiihdyttimistä saatavaa valtavaa datamäärää käsitellään sekä näimme, kuinka paljon kehitys on vienyt eteenpäin datan käsittelynopeuksissa. Iltapäivällä saimme kuulla tulevaisuuden suunnitelmista hiukkasfysiikan tutkimukseen liittyen.

Viimeisenä päivänä tutustuimme CERN:in CLOUD-projektiin, jossa tarkoituksena on selvittää yhteyttä kosmisten säteiden ja pilvien muodostumisen välillä ja sitä kautta niiden vaikutusta ilmastoon. Ilmiötä tutkitaan erityisellä kammiolla, jossa pystytään simuloimaan kaikentyyppisiä ilmasto-olosuhteita ja korkea energisellä hiukkaskiihdyttimellä, joka simuloi kosmisia säteitä.

Nurmijärven lukioiden fysiikan opiskelijat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.