Poimi tästä resepti ja leivo virallinen Viro100-syntymäpäiväkakku viikonlopuksi!

Viime vuoden puolella Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn kakkukisan voitti suomalaiseenkin makuun sopiva jäkälällä koristeltu lakka-juustokakku.

Thea Ekholm

Tämä kondiittori Marju Männikin valmistama kakku oli kisassa sekä yleisön että tuomaristo suosikki. Kakkua tarjotaan lauantaina myös Viron presidentin Kersti Kaljulaidin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tartossa, Viron kansallismuseossa.

Estoria-hotelli käännätti kakkureseptin suomeksi, joten nyt kaikki innokkaat kotileipurit myös Suomessa voivat valmistaa herkullisen lakkakakun Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi lauantaina ja jakaa makuelämyksen virolaisten kanssa.

<u>EV100 -juhlakakku</u>

Kakkupohja: 80 g tummaa suklaata 50 g voita 50 g maapähkinävoita tai hasselpähkinätahnaa 50 g digestive-keksin tai vohvelin muruja 50 g paahdettua ruisleipämurua 30 g sokeria

Lakkatäyte: 350 g lakkoja 100 g hillosokeria 30 g vettä 20 g Kristallkümmel-kuminalikööriä 5 liivatearkkia (10 g)

Kuorrutus: 8 g liivatetta (4 arkkia) 120 g maitoa 200 g valkoista suklaata pieninä paloina 50 g Kristallkümmel- kuminalikööriä 200 g 35% kermaa (kuohukermaa) 150 g raejuustoa

Karamellijäkälä: jäkälää 100 g vettä 100 g sokeria 3 g sitrushappoa (valinnainen)

Koristeluun: lakkoja jäkälää paahdettuja ruisleivän muruja

Valmistus:Valmista ensin karamellisoitu jäkälä: keitä sokeria ja vettä kunnes seoksesta tulee siirappia. Lisää sitrushappoa, jos haluat hieman napakamman maun. Dippaa jäkälä siirappiin ja anna kuivua leivinpaperilla yön yli.Valmista kakkupohja: sulata suklaa. Lisää voi, maapähkinävoi, keksinmurut, leivänmurut ja sokeri suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos kakkuvuokaan (läpimitta 20 cm) ja laita kylmään.

Lakkatäyte: upota liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna lakat, hillosokeri ja vesi. Keitä 5-10 minuuttia. Sammuta levy, lisää kuivaksi puristellut liivatelehdet ja likööri. Kaada jäähtynyt lakkaseos kakkupohjalle. Laita kakku kylmään puoleksi tunniksi.

Täyte: upota liivatelehdet kylmään veteen. Lämmitä maito, lisää liivatelehdet ja anna niiden sulaa maitoon. Lisää seokseen valkoinen suklaa ja sekoita. Vatkaa kerma kiinteäksi ja sekoita se jäähtyneeseen suklaaseokseen. Lisää likööri ja kaada seos kakkuvuokaan. Pidä kakku kylmässä yön yli.

Koristele lakoilla, ruisleipärouheella ja karamellisoidulla jäkälällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.