Nelijalkaiset Hanna ja Helmi tekevät suomalaista eläinhistoriaa – Täältä tullaan, Mongolia!

Villihevospari siirretään pian Korkeasaaren eläintarhasta Mongoliaan, jossa ne vapautetaan luontoon. Hevoset ovat ensimmäiset Suomessa syntyneet hevioset, jotka palaavat sukujuurilleen Keski-Aasiaan. Mari Lehmonen / Helsinki Zoo

Jari Pietiläinen

Kaksivuotiaat mongolianvillihevostammat Hanna ja Helmi ovat saaneet lähtöluvan Korkeasaaresta Mongolian arolle. Siellä kaikkien lajitovereiden alkuperä on eläintarhoissa, sillä laji hävisi luonnosta 1960-luvulla.

Luontoonpalautuksilla on vahvistettu kantaa jo 25 vuoden ajan. Yhteensä Mongolian, Kiinan ja Ukrainan alueella elää noin 400 villihevosta.

Hannan ja Helmin pitkä matka alkaa helmikuun puolivälissä siirrolla Prahan eläintarhaan.

– Kevään aikana ne tutustuvat kahteen uuteen laumatoveriin Tsekin maaseudulla sijaitsevassa totutustarhassa. Lauman yhteiskuljetus Mongoliaan tehdään kesällä isolla rahtikoneella, jonka käyttökustannukset ovat 5000 euroa jokaista hevosta kohden, kertoo eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti Korkeasaaresta.

Korkeasaari on avannut verkkosivuilleen keräyksen villihevosten luontoonpalautusprojektille. Näin kaikille hevosten ystäville annetaan mahdollisuus seurata Hannan ja Helmin matkan etenemistä ja vauhdittaa sitä.

Korkeasaaren tammat valittiin luontoon lähtijöiksi sopivan ikänsä, kavioidensa hyvän kunnon ja geeniperimänsä vuoksi. Prahan eläintarhan hallinnoima projekti, johon Korkeasaaren hevoset osallistuvat, on vienyt luontoon jo 27 hevosta.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, Hanna ja Helmi olisivat ensimmäiset Suomessa syntyneet villit mongolianhevoset.

Katso alta hellyttävä video Hannan ja Helmin päivästä Korkeasaaressa.