Kuvat: Miltä maistuvat sirkkapitsa ja matowokki? – Näin sujui Suomen ensimmäinen hyönteisruokakurssi

Jari Pietiläinen

Kun Anniina Raulahti kaatoi keskiviikkona Leppävaarassa parin desin verran kotisirkkoja pannulle paistumaan, hän rikkoi samalla omat rajansa.

– Koskaan ennen en ole hyönteisiä syönyt, mutta tänään ajattelin tehdä poikkeuksen, Rauhahti myöntää.

Yllätys oli melkoinen, kun pakastetut sirkat alkoivat paahtua pannulla ja ruoanvalmistaja tarkasteli paistosta tarkemmin.

– Onpa erikoinen ruoka, sillä tästähän voi melkein kuulla, milloin ruoka on valmista, Raulahti myhäili.

Hän ja toistakymmentä muuta innokasta kotikokkia ottivat keskiviikkona osaa Suomen tiettävästi ensimmäiselle hyönteisruokakurssille, joka järjestettiin Leppävaarassa.

Tämähän on melkein parempaa kuin Italiassa! Sirkkapitsan valmistus sai Otto Järveläisen ja Raija Marttalan mielet maireiksi. (Kuva: Päivi Tuovinen)

– Melko moni on tullut paikalle saatuaan kurssin joululahjaksi esimerkiksi puolisoltaan tai ystävältään. Ja mikäs siinä, tämähän on hieno lahja, iloitsee kurssin vetäjä, suunnittelijaopettaja Auli Korhonen Espoon työväenopistosta.

Korhonen kokosi kurssilaisia varten monipuolisen patteriston hyönteisreseptejä, joita jokainen voi muunnella omien mieltymystensä mukaan kotioloissa.

Hyönteisruoasta kiinnostuneita riitti kurssille jonoksi asti – yksi sirkoista ja jauhomadoista innostunut oli Otto Järveläinen

– Kyllä ruokahyönteiset kiinnostavat minua tavattomasti. Äitini on viljellyt aikoinaan etanoita ruoaksi, mutta hyönteisravinto on varmasti tulevaisuuden juttu, hän ennustaa.

Omniassa kokiksi opiskeleva Järveläinen aikoo pian ottaa hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Kurssilla hänen osakseen tuli valmistaa taikina sirkkapizzaa varten.

Tällaista et lähiostarinkiinalaisestavielä saa. Kotisirkat sopivat erinomaisesti vaikkapa meheviin wokkeihin.(Kuva: Päivi Tuovinen)

– Työparini tuossa tekee kuhnurintoukkamunakasta. Kieltämättä hyvältä näyttää sekin, Järveläinen innostuu.

Kotikokeilta hyönteisruoan valmistus vaatii uudenlaista hoksaavaisuutta.

– Esimerkiksi jättijauhomadot pitää paistaa öljyssä varovasti. Jos niitä pitää liian kauan liian kuumassa öljyssä, madot saattavat poksahtaa ja roiskauttaa öljyä ympäriinsä, muistuttaa Jonas Aaltio

– Samoin sirkkajauhetta kannattaa lisätä taikinaan maltillisesti, ei liikaa. Jos sitä laittaa enemmän kuin viidesosan, taikina hajoaa, sillä jauhetut sirkat eivät tuo taikinaan sitkoa.

Tehosekoitin tuottaa hienoa jauhetta heille, jotka eivät välttämättä halua nähdä lautasellaan kokonaisia sirkkoja. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Otaniemeen sijoittuneen Entocube Oy:n markkinointipäällikkönä toimiva Aaltio on vakuuttunut siitä, että suomalaiset ovat nyt uudenlaisen ruokabuumin äärellä.

– Asenteet muuttuvat varmasti pian, kun hyönteisruoat tulevat yhä useammille tutuiksi.

– Pitää muistaa, että Euroopan ulkopuolella ei tunneta samaa "jauhomatoshokkia" mitä meillä, sillä kaikista maailman ihmisistä reilusti yli puolet käyttää hyönteisiä ruoakseen, Aaltio korostaa.

Hyönteisruoan kotimaisuusastetta voi nostaa varsin hyvin itsekin, sillä esimerkiksi Suomen luonnossa viihtyvät hepokatit sekä muurahaiset munineen ovat kelpoa herkkua.

Sirkkaiset välipalapatukat syntyvät kotisirkkojen, maapähkinävoin ja kikhernejauhojen avulla. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Mehiläistarhauksesta parisen vuotta sitten kiinnostunut Irja Storgårds on keksinyt käyttöä mehiläispesän runsaasti tuottamille kuhnureille.

– Kuhnurintoukkia voi todellakin käyttää ruoaksi, vaikka paistaa niitä hunajan kera, huomasi Storgård kurssin kuluessa.

Myös välipaloiksi hyönteiset taipuvat varsin mainiosti – siitä oivana esimerkiksi kelpaavat sirkkaiset patukat, joihin käytetään kotisirkkojen lisäksi kikhernejauhetta, tattarihiutaleita ja seesaminsiemeniä.

Jättijauhomatoja, jess! Veli-Matti Mäkelälle hyönteisruoat ovat jo entuudestaan tuttuja. Espooseen hän tuli hyönteisruokakurssille Kotkasta saakka. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Hyönteisruokien teemailta veti Espooseen väkeä aina Kymenlaaksosta saakka. Kotkalainen Veli-Matti Mäkelä on kasvattanut hyönteisiä kotonaan jo pikkupojasta saakka.

– Muutama vuosi sitten huomasin, että hetkinen: niitähän voi kasvattaa myös ruoaksi. Tähän saakka olen tilannut hyönteisiä myös ulkomailta, mutta aivan varmasti kotimainen tuotanto on kohta niin mittavaa, että se alkaa riittää Suomen markkinoille, Mäkelä iloitsee.

Illan päätteeksi kurssin väki istahti pöydän ääreen ja alkoi maistella siipiniekoista tehtyä ateriaa.

– Yllättävän hyvää. Ihan maistuu pähkinälle tai popcornille. Sopii hyvin salaatin kanssa, kuului yksimielinen arviointi.

Jonas Aaltio ja Auli Korhonen laittoivat pystyyn Espoon ensimmäisen hyönteisruokakurssin. Loppuillasta oli hetki aikaa myös veikeilyyn. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 7. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 8. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 14. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 15. Taksiautoilija varoittaa huijareista – sängystään herätetty autoilija jäi ilman rahoja, poliisi tutkii myös omaisuusrikosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.