Leffa-arvio: Ensin vietiin aseet, sitten otettiin valta

Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on pitkään vaiettu. MRP Matila Röhr Productions Oy / Riku Isohella

toimitus

Suojeluskunnilla oli alkuvuodesta 1918 ongelma: oli miehiä ja taistelutahtoa mutta ei juurikaan aseita.

Toisaalta juuri itsenäistyneessä maassa oli yhä 125000 hampaisiin asti aseistautunutta venäläissotilasta. He olivat alkaneet rettelöidä sen jälkeen, kun tsaari oli kukistunut Venäjällä ja palkanmaksu alkoi tökkiä.

Kun Saksassa koulutettuna olleet jääkärit palailivat koteihinsa, he laskivat yksi yhteen: venäläisiltä saataisiin tarvittava aseistus, jolla vääjäämättömältä näyttänyt konflikti punaisen ja valkoisen Suomen välillä käännettäisiin valkoisten voitoksi.

Mannerheimin antaman käskyn jälkeen ensimmäisenä toimeen tarttuivat Pohjanmaan miehet. Laihialla hyökkäys meni myttyyn, mutta Ylistarossa suojeluskunta onnistui yllättämään venäläiset maanantain 28.1.1918 vastaisena yönä. Sotilaat riisuttiin aseista parissa tunnissa.

Sen jälkeen kukistuivat muutkin Etelä-Pohjanmaan venäläisvaruskunnat. Heinäseipäitä kantaneet suojeluskuntalaiset saattoivat vaihtaa aseistuksensa kivääriin; Suomen sisällissota oli alkanut.

Antti Tuurin käsikirjoittama ja Ilkka Vanteen ohjaama Tammisunnuntai 1918 -dokumentti käy läpi sisällissodan alkutahdit Pohjanmaalla varsin asiapitoiseen ja oppikirjamaiseen tyyliin.

Ennen varsinaiseen aiheeseen siirtymistä 50-minuuttinen dokumentti pikakelaa Suomen suuriruhtinaskunnan tilanteen 1900-luvun alkuvuosina. Taustoitus on paikallaan, vaikka näkökulma onkin nyt reilusti valkoisten puolella. Itse tammisunnuntain tapahtumia tarkastellaan jääkäri Ahto Sippolan (kertojana Jukka Peltola) minä-muotoisen kertojanäänen kautta.

Kuivakkaan arkistomateriaaliin nojaava filmi noudattelee Tuurin kirjoista tuttua viileää tyyliä, jossa tapahtumien dramaattisuutta ei ainakaan paisutella. Se mikä myöhemmin osoittautui ratkaisevaksi askeleeksi ehkä koko Suomelle, oli vain yksi tammikuinen yö ylistarolaisille talonpojille.

Lukijoina ovat Peltolan ohella Elsa Saisio ja Mikko Virtanen Vaikka joitakin kohtauksia on dramatisoitu, kokonaisuus toimisi todennäköisesti myös kuunnelmana.

Kovin syvälle henkilöihinsä filmi ei pääse, mutta se tuskin oli tarkoituskaan.

Ilkka Kuosmanen

***

Tammisunnuntai 1918

Ohjaus: Ilkka Vanne.

Käsikirjoitus: Antti Tuuri.

Tyylilaji: Dokumentti.

K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.