Yksinkertaiset vinkit: Näin tuunaat jauhelihakastiketta – kokeile eri versioita

RUOKA Arkiruuan kestosuosikista voi varioida eri versioita kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla.

Tomaattipohjainen jauhelihakastike on sitä parempaa, mitä hartaammin sitä viitsii keitellä. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kasvisruuan suosion noususta huolimatta Suomessa syödään edelleen paljon lihaa; lähes kahdeksankymmentä kiloa asukasta kohti vuodessa. Suosituimmat liharuuat valmistetaan jauhelihasta, jota löytyy noin joka toisesta lempiruuastamme. Yksi kestosuosikeista on jauhelihakastike.

Jauhelihakastiketta valmistetaan niin kodeissa kuin laitoskeittiöissä erilaisina versioina, mutta ne kaikki kulkevat saman nimen alla. Perinteisimmillään jauhelihakastike tehdään suomalaisittain voista ja vehnäjauhoista sekoitettuun ruskeaan kastikkeeseen.

Kansainvälisesti perinteisin versio taitaa olla tomaattipohjainen jauhelihakastike, jonka kuuluisin versio on italialainen ragu.

Saapasmaan kotikeittiöissä tomaattipohjaista kastiketta keitetään tuntitolkulla. Paikallisten mammojen kerrotaan keittävän kastikettaan jopa vuorokauden.

Tomaattipohjaista kastiketta onkin hyvä keittää ainakin puoli tuntia, jolloin tomaattien kirpeys taittuu ja makumaailmasta tulee pehmeämpi.

Jauhelihakastikkeiden parhaimmistoon kuuluvat myös kermaiset versiot. Kastikkeen voi tehdä ruokakermaan, jolloin sitä voi suurustaa paksummaksi.

Toisaalta esimerkiksi pastakastikkeiden on hyvä ollakin juoksevan nestemäisiä, jolloin kastike imeytyy pastaan paremmin. Pastaa syödään oikeaoppisesti lusikalla ja haarukalla juuri siksi: lusikkaan kerätään neste, jossa pasta pyöritetään haarukalla.

Ruokakerman voi myös vaihtaa paksumpaan smetanaan, ranskankermaan tai tuorejuustoihin, joiden maustetuista versioista saa kastikkeeseen vaivatta uuden vivahteen.

Jos taas yhdistää tomaattikastikkeen ja kerman, avautuu jälleen uusien mahdollisuuksien kastikemaailma. Kokeilemalla löytyy oma suosikki.

Jauhelihakastike on myös hyvä ruoka fleksaamiseen eli kasvisten lisäämiseen. Perinteisinkin kastike taipuu siihen, kun joukkoon lisää esimerkiksi porkkanaa ja palsternakkaa.

Kastikkeen kaveriksi voi keittää mielensä mukaan hiilihydraattipitoista pastaa, perunoita tai riisiä, mutta kokeilemisen arvoinen on myös proteiinipitoinen kvinoa.

Kun jauhelihakastikkeen tekee alusta alkaen itse, kannattaa kerralla tehdä vähän yli tarpeen. Kastikkeen maku paranee jääkaapissa niin, että se on parhaimmillaan mausteiden muhittua päivän tai pari.

Jos kastiketta lisukkeineen jää yli, tai sitä tekee tupla-annoksen, saa siitä seuraavaksi päiväksi hetkessä uuden ruokalajin laittamalla ainekset uunivuokaan. Päälle vain juustoraastetta, ehkä pari siivua tomaattia ja koko komeus uuniin paistumaan, kunnes juustokuori on kullanruskea.

Näin paistat jauhelihan oikein

Anna jauhelihan olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, jottei se olisi aivan jääkaappikylmää pannulle laitettaessa.

Jauhelihassa on aina vähän rasvaa, joten sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi!

Murenna jauhelihaa hieman pannulla ja anna sen kuumentua hetki. Älä murusta jauhelihaa kokonaan vielä tässä vaiheessa. Muuten pannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta alkaa irrota nestettä pannulle ja ruskistuminen ei onnistu.

Kun liha on hetken kuumentunut pannulla, jatka sen murustamista puuhaarukalla.

Kun pannu on riittävän kuuma etkä hosu murustamisen kanssa, jauheliha pitää nesteet sisällään ja ruskistuminen onnistuu. Mausta jauheliha vasta ruskistamisen jälkeen.

Lähde: HKScan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
  2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
  3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
  4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
  5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
  6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
  7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
  8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
  9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
  10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
  11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
  12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
  13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
  14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
  15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
  2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
  3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
  4. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
  5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
  6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
  7. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
  8. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
  9. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
  10. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
  11. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
  12. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
  13. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
  14. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
  15. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.