Juuri nyt: Lidl ei rakennakaan myymälää Kirkonkylälle – "Tontti on liian kallis"

Kuvituskuva. Katja Juurikko / arkisto

Riikka Jokinen

Lidl vetäytyy Nurmijärven Kirkonkylän myymälähankkeesta, tiedottaa Nurmijärven kunta. Myymälän oli tarkoitus sijoittua Rajamäentien ja Raalantien väliseen kulmaukseen, johon kunta kaavoitti yhtiölle tontin.

Lidl Suomi Ky:n suunnitteluvaraus raukesi joulukuussa. Yhtiö jättikunnalle suunnitteluvarauspyynnön huhtikuussa 2016. Lidl on hakenut Klaukkalassa sijaitsevan myymälän lisäksi toisen myymälän paikkaa Nurmijärveltä yli neljän vuoden ajan.

Syynä Lidlin vetäytymiselle on se, että yhtiö pitää tonttia liian kalliina. Yhtiö ei ole valmismaksamaan tontista kunnan teettämien kahden hinta-arviolausunnon mukaista alinta hintaa, joka on 750 000 euroa.

Päätös tuli kunnalle yllätyksenä.

Kunnan mukaan tontin luovuttaminen alihintaan on EU:nvaltiontukilainsäädännön mukaan kielletty, ja se voidaan katsoa piilotueksi yksittäiselle yritykselle.Asiasta keskusteltiin Nurmijärven kunnanhallituksessa joulukuussa, jolloin todettiin, että tontteja ei ole syytä luovuttaa alle hinta-arviolausuntojen tason, koska se mahdollisesti rikkoo lainsäädäntöä ja vaikuttaa myös Kirkonkylän keskustan tulevien tonttien hintatasoon.

– Kunnalla on samat ehdot kaikille toimijoille emmekä saa suosia yksittäistä yritystä, kertoo elinkeinojohtaja Seppo Pietarinen Nurmijärven kunnasta.

– Työtä parhaan tontin löytämiseksi ja muodostamiseksi on tehty yli neljä vuotta ja käytetty prosessiin satoja työtunteja. Siinäkin mielessä yllättävä vetäytyminen harmittaa. Ennen kaikkea harmittaa kuntalaisten puolesta, jotka kovasti toivoivat Lidliä Kirkonkylälle, hän jatkaa.

Lidl Suomen toimitusjohtajan Lauri Sipposen mukaan neuvottelujen jatkamiselle ei ole toistaiseksi edellytyksiä.

– Neuvotteluja on käyty Nurmijärven kunnan kanssa hyvässä hengessä, mutta lopulta näkemyksemme tontin hinnasta olivat niin kaukana toisistaan, että neuvottelujen jatkumiselle ei tällä hetkellä ole edellytyksiä, Sipponen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.