Nurmijärveltä valuu jätevettä lähes päivittäin Vantaanjokeen – loppuvuodesta yli 13 000 kuutiota

Ongelmana märkä alkutalvi ja Kirkonkylän ikäloppu vedenpuhdistamo.

Puhdistamonhoitaja Matias Riukula (vas.), ympäristöasiantuntija Jari Männynsalo ja puhdistamonhoitaja Janne Huuki ottavat vesinäytettä jälkiselkeytysaltaasta. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärveltä on viime vuoden marras–joulukuussa päätynyt Vantaanjokeen yli 13 000 kuutiota puhdistamatonta tai vain osittain käsiteltyä jätevettä. Aiemmin viime vuonna sitä oli päässyt Vantaaseen lähes 10 000 kuutiota. Tänä vuonna päästöjä on lähes 7 000 kuutiota.

Asia selviää Nurmijärven Veden Uudenmaan Ely-keskukselle toimittamista tiedoista. Suurin osa ohijuoksutuksista on peräisin Kirkonkylällä sijaitsevalta Nurmijärven jätevedenpuhdistamolta.

– Takavuosina suurimmat päästöt olivat Riihimäellä, Nurmijärvi oli toisena. Riiihimäen puhdistamon laajennuksen valmistuttua 2015 Nurmijärvi päästää Vantaanjoen kunnista eniten jätevesiä Vantaanjokeen, kertoo Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:stä.

Vantaanjoen kunnista Helsingin päästöt ovat kokonaisuudessaan suurimmat, mutta se laskee puhdistamattomat vedet enimmäkseen mereen.

Olipa syy Nurmijärven tilanteeseen mikä tahansa, jätevesien juoksuttaminen Vantaaseen on Stenholmin mielestä loputtava.

– Vantaanjoki on Suomenlahden paras taimenjoki. Virho on kunnostanut jokea yli 20 vuotta ja käynyt vesiensuojelutaistelua. Silti jäljellä on isoja ongelmia. Yksi niistä on jätevesipäästöt.

Ympäristöasiantuntija Jari Männynsalo Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksestä (VHVSY) tietää Kirkonkylän puhdistamolta ohijuoksutettavien vesimäärien olevan suuria.

– Runsaiden sateiden myötä jätevesiviemäriverkostoon päätyi paljon sinne kuulumattomia hulevesiä, jolloin puhdistamon kapasiteetti ei riittänyt, hän kertoo.

Hänen mukaansa ohijuoksutusvedet olivat tämän vuoksi laimeita. Ne myös käsiteltiin laskeuttamalla ja kemikaalilisäyksellä.

– Kirkonkylän puhdistamolla on vuodesta 2013 alkaen ollut käytössä niin kutsutut varoaltaat, joiden kautta ohijuoksutettava vesi kierrätetään. Ohitusveteen lisätään fosforin saostuskemikaalia. Käsitelty vesi johdetaan Kissanojaan ja siitä Vantaanjokeen. Männynsalo kertoo.

– Se on kuitenkin jätevettä, eikä näin saisi käydä, hän jatkaa.

Tällaisissa tilanteissa Nurmijärven puhdistamon käytäntö ohittaa puhdistettavaa vettä on Männynsalon mukaan oikea ja parempi kuin se, että puhdistusprosessiin otettaisiin liikaa vettä ja koko prosessi vaarantuisi.

VHVSY huolehtii Nurmijärven puhdistamoilta otettavista vesinäytteistä. Näytteet otetaan kahdesti kuussa ja tarkkailutulokset toimitetaan Nurmijärven Vedelle ja Ely-keskukselle.

Puhdistamoilla on velvollisuus tarkkailla ohituksia ja ilmoittaa myös niistä Uudenmaan ely-keskukselle.

– Ohitusten aiheuttama lisäkuormitus huomioidaan puhdistamon kuormituslaskennassa. Puhdistamon on silti täytettävä ympäristöluvan puhdistusvaatimukset ohitukset mukaan lukien..

Puhdistamon ympäristöluvan laskentajaksot ovat kolmen kuukauden välein, ja on mahdollista, että suuret ohitusvesimäärät aiheuttavat vuoden 2017 viimeisellä laskentajaksolla raja-arvoylityksiä.

Mikäli raja-arvot ylittyvät, Nurmijärven Vesi saa Ely-keskukselta selvityspyynnön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.