Huippukokit älähtivät – Perustuiko 50 ravintolan Suomi-listaus boikottiin?

Viisi tähteä -julkaisu on listannut 50 parasta ravintolaa. Somessa on ihmetelty, mikseivät Tomi Björckin omistamat laaturavintolat ole päässeet lainkaan parhaiden joukkoon. Marketta Karjalainen / arkisto

Jari Pietiläinen

Ravintoloiden, juoma- ja ruokakulttuurin äänenkannattaja Viisi tähteä julkisti eilen 50 parhaan suomalaisravintolan listan, jonka kokoonpano on herättänyt alan ammattilaisten keskuudessa ihmetystä.

Osaa huippukokeista on askarruttanut se, miksi yksikään Tomi Björckin omistamista neljästä BW-ravintolasta ole päätynyt listalle – kyseiset Bronda, Farang, Gaijin ja Boulevard Socialovat kaikki hyvin arvostettuja laatupaikkoja.

Sosiaalisessa mediassa on jopa arveltu, että kyseessä olisi Viisi tähteä -lehden suorittama boikotti.

Kyse on aika selvästä pelistä: tulos perustui annettuihin ääniin."

Viisi tähteä -lehden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kiistää boikottiyritykset.

– Kyse on aika selvästä pelistä: 50 parhaan ravintolan sijoituksen päätti 247 äänestäjää. Viisi tähteä vain todensi sen, kuinka alan ammattilaiset ovat äänestäneet ja tulos perustui annettuihin ääniin, Rislakki painottaa.

– Mutta kun tätä tulosta tutkii, on kieltämättä mielenkiintoista se, miksei yksikään BW-ravintola ole yltänyt 50 parhaan joukkoon.

– Ravintola-alan ammattilaiset eivät tietenkään ole mitään teflonia, joten voi varmaan ajatella niin, että sijoitukseen on vaikuttanut se, että näiltä BW-ravintoloilta ei ole tullut vuosiin mitään uutta. Kun uusi ravintola avataan, se voi ensi vuonna hyvinkin yltää listalle.

Ennen kritisoitiin sitä, miksi listalla on paljon Helsingin ravintoloita."

Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetty 50 parhaan ravintolan kisa on tuottanut kritiikkiä aiemminkin.

– Aikaisemmin on kuultu arvosteluja siitä, miksi Helsingin ulkopuoliset ravintolat eivät ole yltäneet listalle. No, nyt sitten kritisoidaan sitä, miksi listalla niitä on niin paljon, Rislakki puuskahtaa.

Suomen 50 parhaan ravintolan joukkoon rankattiin tällä kertaa 24 helsinkiläisravintolaa. Pääkaupungin ulkopuolisia paikkoja on listauksessa nyt 26.

Nyt aikaan saatu luettelo yllättää Rislakin myös muulla tavoin.

– Ainakin sen suhteen tuli yllätys, että esimerkiksi Palace ja Yes Yes Yes pääsivät heti listalle, Rislakki myöntää.

Yes Yes Yes on Hawaii-ravintolaperheeseen kuuluva baari ja ravintola Isolla Roobertinkadulla.

Ravintola Palace puolestaan on Hans Välimäen johtama kulttipaikka, joka avattiin vastikään uudelleen. Etelärannassa sijaitseva Palace avautui ensimmäisen kerran 1952 ja Suomen ensimmäisen Michelin-tähden se sai vuonna 1987.

Lue tästä 50 parhaan ravintolan arvostelut ja tarkista niiden sijainti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.