Grön on Suomen paras ravintola – "pohjoisten makujen sivistynyt villi"

Olo sijoittui toiseksi Suomen parhaimpien ravintoloiden listalla. Arkisto/ Marketta Karjalainen

Klaus Nurmi

Keittiöpäällikkö Toni Kristianin luotsaama helsinkiläinen Grön on nousi maan parhaaksi ravintolaksi listauksessa, joka julkistettiin ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä myös neljä seuraava sijaan menivät Helsinkiin.

Kolmentoista parhaan ravintolan listalle ylsi vain yksi ei-helsinkiläinen ravintola eli turkulainen Kaskis, joka sijoittui kuudenneksi.

Toiseksi sijoittui Olo, kolmas oli listan yllättäjä BasBas Neljänneksi ylsi Finnjävel ja viides oli Vinkkeli

Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Lukuisat alan ammattilaiset olivat sijoittaneet Grönin omalla listallaan ykköseksi. Grönin arvostuksesta kertoo myös se, että se palkittiin myös Paras ruoka -erikoismaininnalla.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista lähes puolet eli 24 on Helsingin ulkopuolelta, mikä johtuu fine diningin korvautumisesta bistroajattelulla. Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti listalla edustettuina.

Aiempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Nyt rentous on uusi musta.

–Kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja, kertoo Viisi Tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki

Perusteluissa todetaan, että Grön on Toni Kristianin luotsaama pohjoisten makujen sivistynyt villi. Ravintola on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listaus julkistettiin ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Tässä ajassa on tapahtunut paljon. Varsinkin brutaali bistro on noussut uudeksi käsitteeksi ja trendiksi.

–Syynä on bistroutumisen jatkuminen lähes kymmenen vuoden taloudellisen taantuman takia sekä verokäytännön heikennys edustuskulujen osalta, mikä puolestaan on iskenyt ravintoloiden kunnianhimoisimpaan kärkeen. Tämä selittää sen, miksi Suomessa on vähän Michelin-tähtiä: jos ei ole maksavia asiakkaita, ei ole resursseja ylläpitää tähtiin yltävää koneistoa, Rislakki analysoi.

50 Parasta Ravintolaa 2018 sekä kategoriavoittajat

1. Grön, Helsinki (myös voitto Paras Ruoka -kategoriassa)

2. Olo, Helsinki

3. BasBas, Helsinki (myös voitto Paras Tunnelma ja Paras Palvelu -kategorioissa)

4. Finnjävel, Helsinki

5. Vinkkeli, Helsinki

6. Kaskis, Turku

7. Ask, Helsinki

8. Demo, Helsinki

9. Savoy, Helsinki

10. Ora, Helsinki

11. Palace, Helsinki

12. Chapter, Helsinki (myös voitto Paras Tulokas -kategoriassa)

13. Lyon, Helsinki

14. C, Tampere

15. Mami, Turku

16. Juuri, Helsinki (myös voitto Paras Työnantaja -kategoriassa)

17. Ravinteli Bertha, Tampere

18. EMO, Helsinki

19. Ravinteli Huber, Tampere

20. Shelter, Helsinki

21. Bistro O mat, Kirkkonummi

22. Mikko Utter, Lohja

23. Bistro Sinne, Porvoo

24. Nokka, Helsinki

25. SicaPelle Wining & Dining, Porvoo

26. Fabrik, Helsinki

27. Tintå, Turku

28. Muru, Helsinki (myös voitto Paras Viinilista -kategoriassa)

29. Ostroferia, Oulu

30. Kuurna, Helsinki

31. Meat District, Porvoo

32. Aito, Helsinki

33. Kakolanruusu, Turku

34. Spis, Helsinki

35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi

36. Wino, Helsinki

37. Ludu, Turku

38. Linnankrouvi, Mustion Linna

39. Tertin Kartano, Mikkeli

40. Kuori, Turku

41. BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki

42. Werner, Helsinki

43. Roux, Lahti

44. 4 Vuodenaikaa, Tampere

45. Storage, Turku

46. Hugo, Oulu

47. Gastro Cafe Kallio, Helsinki

48. Gastropub Tuulensuu, Tampere (myös voitto Paras Olutlista -kategorissa)

49. Yes Yes Yes, Helsinki

50. Local Bistro, Joensuu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
  2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
  3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
  4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
  5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
  6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
  7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
  8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
  9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
  10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
  11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
  12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
  13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
  14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
  15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
  2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
  3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
  4. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
  5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
  6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
  7. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
  8. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
  9. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
  10. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
  11. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
  12. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
  13. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
  14. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
  15. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.