Sota-ajan legendaarinen valonheitin herää henkiin huomenna – Valoa tykitetään Helsingissä 7 kilometrin korkeuteen

No nyt on tehoa! Valonheittimen valokeila ulottuu jopa seitsemän kilometrin korkeuteen. Laitetta testattiin perjantaina. Lukijan kuva

Jari Pietiläinen

Huomenna loppiaisena käynnistyvä LUX Helsinki -valofestivaali saayllätysvieraan – tuo vierassaapui tänään iltapäivällä Helsingin Senaatintorille, josta se siirretään asemapaikkaansa. Kyse on Bryggeri Helsingin tavasta vastata LUX Helsingin yrityshaasteeseen.

Tämä seitsemään kilometriin yltävä taivasvalonheitin toimi sodan aikana osana Helsingin ilmapuolustusta, joka esti Suomen pääkaupungin täystuhon.

Samaisia valonheittimiä käytettiin myös juhlavalaistuksen aikaansaamiseksi itsenäisen Suomen täyttäessä 50 vuotta 6. joulukuuta 1967.

Taivasvalonheitin viritetään käyttöön LUX Helsingin käynnistyessä huomenna lauantaina kello 17. Tarvittava lupa hankkeelle on saatu lähilennonjohdolta.

Sota-ajasta poiketen valokeila ei tällä kertaa seuraa mitään "objektia" taivaalla, vaan pysyy kiilana ja maamerkkinä paikallaan.

Laitetta pääsee katsomaan lähempää osoitteessa Sofiankatu 2. Toinen käynti keskustakorttelin sisäpihaan käy Unioninkadun puolelta.

Valonheittimen tuottaa paikalle Bryggeri Helsinki ja se on lainassa Hanssin-Jukan perinneyhdistykseltä. Valoteoksen nimi on ”Järjen Valo”.

Lux Helsingin jälkeen valonheitin siirretään Kauppakeskus Tuulosen läheisyyteen Hämeenlinnaan, jossa on näytteillä myös vuonna 1935 valmistunut DC-2-lentokone Hanssin-Jukka sekä entiset hävittäjät MIG 21, Draken ja kaksitasoinen Focke Wulff Stieglitz -harjoituskone.

– Bryggeri Helsinki haluaa kiittää eduskuntaa vihdoinkin voimaan saatetusta uudesta alkoholilaista. Valo näkyy toivottavasti aina Arkadianmäelle, hallituksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen toivoo, että sama valo paistaisi myös verohallintoon, joka on jo vesittämässä uuden alkoholilain tarkoitusta sekä hankaloittamassa pienpanimoiden toimintaa ja jälkiverottamalla jopa kaatamassa niitä – myös Bryggeri Helsinkiä.

Ongelma liittyy itsenäisen pienpanimon määritelmään eli saavatko ne tehdä yhteistyötä.

Lux Helsinki 6.–10. tammikuuta kello 17–22.

LUE MYÖS:

Lux Helsingin tuottaja: "Instagram on saattanut vaikuttaa suosioomme"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.