Leffa-arvio: Siirappisessa Wonderissa erilaisuus on valttia

Julia Roberts ja Jacob Tremblay Wonder-elokuvassa. © Dale Robinette / Lionsgate

toimitus

R.J. Palacion romaaniin pohjautuva Wonder on lempeä draama 10-vuotiaasta pojasta nimeltä Auggie, jonka kasvot ovat harvinaisen sairauden takia epämuodostuneet.

Kotiopetuksessa ollut Auggie aloittaa viimein koulun ja tulee kiusatuksi. Onneksi koulusta löytyy myös uusia kivoja kavereita, joiden avulla Auggie selviytyy.

Pojan vanhempia näyttelevät Julia Roberts ja Owen Wilson Vanhempien huoli ja hätä pojan selviytymisestä on toki liikuttavaa, mutta Roberts ja Owen esittävät empaattisuutta kiusallisen siirappisesti. Etenkin komedianäyttelijä Wilsonin sydämellisyyttä tyrkyttävästä suorituksesta on vaikea vaikuttua.

Ohjaaja Stephen Chbosky on parhaimmillaan pienissä, herkissä hetkissä esiteini-ikäisten koululaisten kanssa.

NuoriJacob Trembley näyttelee urheasti Auggien ulkopuolisuutta, kasvomaskinsa takaa. Ehkäpä Auggien tarinan olisi voinut kertoa ilman, että hänestä väen väkisin väännetään elämää suurempaa sankaria. Auggien isosisko Via tekee perhekuviosta onneksi hitusen monimutkaisemman kokiessaan tulleensa Auggien syrjäyttämäksi vanhempiensa edessä.

Lasten taustatarinat ovat selitteleviä ja jättävät niukasti tulkinnanvaraa, mutta nuoremmalle kohdeyleisölle se ei välttämättä ole ongelma. Ohjaaja on saanut lapsinäyttelijöistä esiin autenttisiakin suorituksia.

Jarno Lindemark

**