Asunnosta takavarikoitiin 46 kannabiskasvia – tuomio 34-vuotiaalle miehelle

RIKOS  34-vuotias tuomittiin huumausainerikoksesta.

Kannabiksen hallussapito tai kasvattaminen on Suomessa laitonta. Poliisi

Riikka Jokinen

34-vuotias mies on tuomittu Nurmijärvellä tapahtuneesta huumausainerikoksesta 11 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Mies kasvatti asuinhuoneistossaan laittomasti hamppua. Asunnosta löytyi kaikkiaan 46 kannabiskasvia. Yksi kasveista oli erittäin tuuhea ja aikaisessa kukintovaiheessa, loput 45 kasvia olivat pistokkaita.

Asunnosta takavarikoitiin myös kasvatusvälineistöä, muun muassa kaksi ajastinta, lämpömittari, ufotuuletin, vesipumppu ja valaisimia.

Tuottoarvion mukaan yhdessä hamppukasvista saa sisäkasvatuksessa keskimäärin 25 grammaa marihuanaa. Siten miehen kasvattamista hamppukasveista olisi ollut saatavissa yhteensä 1 150 grammaa marihuanaa.

Asunnosta löytyi myös 41 MDMA:ta eli ekstaasia vaikuttavana aineena sisältävää tablettia.

Hyvinkään käräjäoikeus antoi tuomionsa tapauksesta vuosi sitten joulukuussa.

Mies kuitenkin haki muutosta tuomioon Helsingin hovioikeudesta, joka antoi päätöksensä viime kuussa.

Mies vaati hovioikeudessa, että syyte hylätään MDMA-tablettien osalta sekä siltä osin, kun hänen syykseen on luettu yli 100 grammaa marihuanaa. Hän myös vaati, että rangaistusta joka tapauksessa alennetaan ja että hänet tuomitaan vankeuden sijasta yhdyskuntapalveluun.

Mies kiisti, että tabletit olisivat olleet hänen. Lisäksi hän väitti varautuneensa yhden suuremman kannabiskasvin lisäksi vain kolmen taimen kasvattamiseen siihen kuntoon, että ne tuottaisivat marihuanaa.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa, että valitus hylätään.

Mies on määrätietoisesti koittanut saada aikaan hyvän sadon."

Hovioikeus katsoi kuitenkin käräjäoikeuden tavoin, että ei ole uskottavaa, että miehen tarkoitus olisi ollut kasvattaa vain kolme taimea, kun häneltä löytyi kaikkiaan 45 pistokasta. Koska mies oli sijoittanut myös suuren summan rahaa kasvatusvälineistöön, ei oikeuden mukaan tarkoitus voinut olla kasvattaa vain 3–4 taimea.

Hovioikeuden mukaan miehen asunnolla olleet kasvatusolosuhteet ja hänen pyrkimyksensä kokeilla myös erilaisia kasvatustapoja, kuten vesiviljelyä, osoittavat, että mies on määrätietoisesti koittanut saada aikaan hyvän sadon.

Näin ollen hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut ja katsoi, ettei syyksilukemista ole syytä arvioida tältä osin toisin kuin käräjäoikeus.

Hovioikeus katsoi myös, ettei ole uskottavaa, etteikö mies olisi ollut tietoinen asunnossaan olleista MDMA-tableteista. Myös tältä osin hovioikeus katsoi miehen käräjäoikeuden tavoin syyllistyneen huumausainerikokseen.

Hovioikeus piti myös miehen ehdottoman tuomion voimassa. Oikeus perusteli päätöstä muu muassa sillä, että miehen taustalla on aiempiakin tuomioita

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.