Yle: Maalämpötarjouksissa huimia eroja – asiantuntija varoittaa 200–400 euron säästöstä

toimitus

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan alan yritykset antavat hyvin kirjavia tarjouksia asiakkaille maalämpökaivoista.

Hirvonen kertoo Ylen haastattelussa, että tarjoukset voivat vaihdella 150 metrin syvyisestä kaivosta 250-metrisiin reikiin.

Hirvonen sanoo, että häneenyhteydessä olleet asiakkaat ovat tilanteissa kummissaan.

– Minä ainakin sanon aina, että epäilkää sitä lyhyintä reikää. Vaatikaa perusteita siitä, miksi kyseisellä yrityksellä on lyhyempi energianottoreikä kuin muilla, Hirvonen sanoo Ylelle.

Hirvonen neuvoo porauttamaan mieluummin 10 metriä liian syvän kuin liian matalan reiän. Lisähintaa esimerkiksi 5 metrille tulee 200 euron, mikä on pieni murto-osa hankkeen budjetista.

– Jos se reikä on liian lyhyt, se kylmenee vuosi vuodelta ja jos siitä otetaan enemmän energiaa kuin sinne kalliosta siirtyy, se voi jonain päivänä olla jopa jäässä.

Rivitalokohteissa ongelmia on ilmennyt myös, kun kaivoja on porattu liian lähelle toisiaan, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen geoenergiayksikön päällikkö Asmo Huusko

Huusko muistuttaa myös, että uudet lämpöpumput voivat vaatia syvempiä kaivoja kuin parikymmentä vuotta sitten asennetut ensimmäiset pumput.

Mikäli epäilee oman kaivon riittävyyttä, kannattaa tarkkailla sähkölaskua. Jos sähkönkulutus nousee, voi se olla merkki siitä, että kaivosta tulee aiempaa kylmempää vettä.

Suomen lämpöpumppuyhdistys ja Geologian tutkimuskeskus ovat nyt laatimassa ohjeistuksia ja suosituksia, joita voitaisiin soveltaa kaikkiin maalämpökohteisiin.

Maalämpöjärjestelmää valittaessa pitää huomioida muun muassa talon koko, ikä ja vedenkulutus sekä myös maantieteellinen sijainti, kallioperän lämmönjohtavuus ja pumpun tehokkuus.Lapissa kaivojen tulee olla lähtökohtaisesti syvempiä kuin etelässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.