Eino keitteli Espoossa 42 vuotta pontikkaa – vei viinapannunsa jopa palvelutaloon

Espoon kaupunginmuseo on saanut kokoelmiinsa aidon pontikkapannun vuodelta 1970. Laitteistolla on keitelty viinaa muun muassa Matinkylässä. Samuli Moisio / Espoon kaupunginmuseo

Jari Pietiläinen

Espoolaisen Einon erikoinen – ja samalla laiton – harrastus ei ole jäänyt yhteiskunnalta huomaamatta. Aivan kunniamerkkiä mies ei tästä kuitenkaan saanut, sillä kyse oli pontikankeitosta, josta seuraa vähintäänkin sakkorangaistus.

Espoon Matinkylässä asunut Eino oli alkuperäiseltä ammatiltaan koneteknikko ja hän oli tehnyt tai teetättänyt kokonaisen pontikankeittolaitteiston. Laitteisto on valmistettu todennäköisesti Wärtsilän konepajalla vuonna 1970 ja sitä on käytetty vielä vuonna 2012 – siis yhteensä 42 vuotta.

Eino keitteli pontikkaa kerrostaloasunnon keittiössä yleensä viikonloppuisin. Mäskin hän valmisti suureen 50 litran pulloon, josta sitä otettiin keittämistä varten tarvittava erä. Mäskipulloja säilytettiin pesuhuoneessa. Kattila vetää vain 10 litraa ja tiputus oli hidasta.

Viina tippui teräsputkesta puolen litran mittakannuun. Jäähdytystä varten laite oli kytkettynä vesijohtoon. Keittäessä mäskin haju oli hyvin vahva ja kulkeutui rappukäytävään. Naapurit eivät kuitenkaan koskaan käräyttäneet Einoa poliisille.

Valmista viinaa pystyi juomaan, jos sitä lantrasi esimerkiksi limonadilla, mutta hyvää siitä tuli vasta kaksi kertaa tislattuna. Se oli vahvaa, ehkä jopa 90-prosenttista, eikä sitä missään tapauksessa saanut nauttia laimentamatta.

Viinaa juotiin varsin usein. Sitä tarjottiin ystäville ja sukulaisille, mutta ei myyntiin. Viinan poltto tuotti haittojakin. Piti olla varuillaan, etteivät ulkopuoliset saisi vihiä, ja perheen lapset tiesivät hyvin, ettei toiminta ollut laillista.

Eino perheineen muutti myöhemmin omakotitaloon, jossa jatkoi kotipolttoisen valmistusta. Tämä viinapannu oli hänelle niin tärkeä, että hän otti sen mukaansa myös Merikartanon palvelutaloon, jossa asui viimeiset vuotensa.

Einon perintö kuitenkin elää, sillä hänen keittolaitteensa on nyt lahjoitettu Espoon kaupunginmuseolle.

Jutun teksti perustuu Annamari Eskolan artikkeliin Espoon kaupunginmuseon sivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 5. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.