Suurmoskeijaa käsitellään tänään Helsingissä – rahoitus ja vanhoillinen islamin tulkinta herättävät kysymyksiä

ISLAM Nyt ollaan rakentamassa sunnimoskeijaa, puuhanainen Pia Jardi paukautti tiedotustilaisuudessa.

Moskeijahankkeen suomalainen aktiivi Pia Jardi ja Bahrainin Islamilaisen Liiton puheenjohtaja A. Latif Mahmood Al Mahmood kertoivat yksityiskohtia rahoituksen järjestämisestä. Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsinkiin suurmoskeijaa puuhaavat eivät aikailleet, kun viime viikolla selvisi, että kaupunkiympäristön toimiala tuo moskeijan alustavan tonttivarauksen lautakuntaan 12. joulukuuta.

Jo seuraavaksi päiväksi tasokkaan helsinkiläishotellin kabinettiin oli lennätetty Bahrainin kuninkaan neuvonantaja, kuningaskunnan Islamilaisen Liiton puheenjohtaja A. Latif Mahmood Al Mahmood kertomaan lisää rahoituksesta.

Vieraalla olikin uutisia. Al Mahmoodin mukaan varat eivät suinkaan tule Bahrainilta, kuten julkisuudessa on aiemmin kerrottu, vaan ne kootaan keräyksellä.

–Bahrainiin perustetaan yhdistys, joka kerää rahat lahjoittajilta. Lahjoitukset tulevat Persianlahden maista. Jos Bahrainin kuningas lahjoittaa jotakin, se tulee hänen henkilökohtaisista varoistaan, Al Mahmood täsmensi.

Suomalaiset ovat olleet epäileväisiä rahoituksen suhteen. Rahojen on pelätty tulevan etenkin Saudi-Arabiasta, jossa valtionuskontona on äärivanhoillista sunni-islamia edustava wahhabilaisuus.

Wahhabiiteille jopa muiden suuntien muslimitkin voivat olla vääräuskoisia. Wahhabiitit ovat viime vuosikymmeninä pyrkineet tekemään aktiivisesti lähetystyötä Arabian ulkopuolella.

Bahrainiin perustetaan yhdistys, joka kerää rahat lahjoittajilta."

Al Mahmoodin mukaan Helsingin moskeijan varainhankinnassa ollaan tarkkoja.

–Kukaan lahjoittaja ei voi asettaa ehtoja sille, miten rahat käytetään. Moskeija ja keskus toimivat täysin Suomen lakien alla.

Helsingin Uutiset tiedusteli Al Mahmoodilta, julkistetaanko lahjoittajista tarkat tiedot jälkeenpäin. Al Mahmood ei vastannut kysymykseen, mutta hankkeen suomalainen puuhanainen Pia Jardi kiirehti lupaamaan, että näin tapahtuu.

Kovin tarkalta bahrainilaisten kirjanpito ei vaikuttanut, sillä kymmenlukuinen toimittajajoukko ei lukuisista kysymyksistään huolimatta saanut vastausta siihen, mistä suunnitteluun ja arkkitehtikilpailun käynnistämiseen budjetoidut 700000 euroa tulevat.

Rahaa on kuitenkin ilmestynyt jo 400 000 euroa hanketta Suomessa ajavan Oasis Keskussäätiön tilille. Lisäksi Bahrainissa rahaa on odottamassa 200000 euroa. Näin siitä huolimatta, että Bahrainin keräystilin kerrottiin vielä odottavan avaamistaan.

Varsinaisen moskeijan ja sen yhteyteen tulevan monitoimikeskuksen hintalappu voi nousta jopa 140 miljoonaan euroon. Hankkeen kokoluokka on tosin pienentynyt aiemmin kerrotusta 18 000 neliömetristä 15 000 neliöön. Monitoimikeskukseen tulisi muun muassa liikunta- ja kulttuuripalveluita.

Suurmoskeijan on mainostettu palvelevan Suomen kaikkia muslimeja – ja vieläpä kaikkia muitakin uskonnosta riippumatta.

Tiedotustilaisuudessa Jardi kuitenkin tähdensi, että nyt ollaan rakentamassa sunnimoskeijaa. Sunnalaisuus on toinen islamin pääsuuntauksista eikä heidän yhteiselonsa shiialaisten kanssa aina ole ollut kovin auvoista.

–Islamissa on suuntauksia samalla tavalla kuin kristitytkin ovat luterilaisia, ortodokseja ja katolilaisia. Siitähän aiheutui hirveä kohu, kun piispa Irja Askola meni ortodoksikirkon alttarille, Jardi vertaa.

–Mutta kyllä moskeijaan kaikki ovat tervetulleita, hän vakuuttaa.

Moskeijan tontinvaraus jäänee tänään kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa pöydälle.

LUE MYÖS: Tältä se näyttäisi – Helsinkiin suunniteltu suurmoskeija on massiivinen rakennus

Sörnäisten moskeija

Hanke sai alkunsa vuoden 2013 Islam Exposta, kun kansainväliset vieraat totesivat moskeijan ja palvelutilojen puutteen ongelmaksi.

Noin 3000 neliön moskeijalle ja 12000 neliön monitoimikeskukselle löydettiin mahdollinen paikka Sörnäisten rantatien varrelta Hanasaaren voimalan läheltä.

Bahrainin kuningaskunnasta löytyi apua rahoituksen järjestämiseen.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala esittää tontin varaamista moskeijan toteutusedellytysten selvittämistä ja arkkitehtikilpailua varten.

Pormestari Jan Vapaavuori ilmoittaa edelleen vastustavansa suurmoskeijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 8. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 9. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 10. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 11. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 12. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 13. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 14. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 15. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.