Kuvanveistäjä Toivo Jaatinen on kuollut

Toivo Jaatinen Arkisto / Veijo Eronen

Riikka Jokinen

Valtakunnallisesti tunnettu nurmijärveläinen kuvanveistäjä Toivo Jaatinen on kuollut. Hän menehtyi tiistaina 14. marraskuusta 91-vuotiaana.

Jaatinen on yksi Suomen huomattavimmista ja arvostetuimmista mitalitaiteilijoista. Hänen ensimmäinen mitalinsa oli vuonna 1962 Rautatiehallitukselle toteutettu Kontiomäki–Taivalkoski. Tämän jälkeen hän on suunnitellut useita mitaleita ja voittanut neljä kertaa Suomen Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun.

Kilta myös valitsi Jaatisen teoksen Pisanello kaikkien aikojen suomalaiseksi mitaliksi.

Viimeisin miehen tekemä mitali on Nurmijärvi-Seuralle laadittu Kostin kello.

Jaatinen syntyi vuonna 1926 Sortavalassa. Hän opiskeli vuosina 1947–50 Taideteollisessa keskuskoulussa ja 1950–51 Suomen Taideakatemian koulussa Helsingissä. Vuodesta 1964 lähtien hän asui Nurmijärvellä.

Jaatinen on tunnettu mitaleiden lisäksi myös monista julkisista veistoksistaan.Muun muassa Nurmijärven kirjaston edustalla oleva teos Seitsemän veljeksen tie -suihkukaivoveistos ja Nurmijärven seurakuntakeskuksessa oleva reliefi Vuorisaarna ovat Jaatisen tekemiä.

Jaatinen palkittiin vuonna 2002 Pro Finlandia -mitalilla. Samana vuonna hän sai myös muun muassa American Numismatic Societyn jakaman arvostetun J. Sanford Saltus -palkinnon. Se annetaan vuosittain jollekin pitkän uran tehneelle alan mestarille.

Jaatinen solmi vuonna 1948 avioliiton Taimi Laaksosen kanssa. Perheeseen syntyi viisi lasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Toivo Jaatisen veistos saa valot
    9.10.2016 14:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut