Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bob Dylanin musiikki valtaa Klaukkalan kirjaston – "Poplaulut on parasta kokea yhdessä"

TILAISUUS Dylan-illassa pohditaan, mistä mobelistin laulujen mahti kumpuaa.

Klaukkalan kirjastossa keskustellaan 16. marraskuuta laulaja-lauluntekijä Bob Dylanin (s.1941) tuotannosta. Aiheesta ovat yleisön kanssa keskustelemassa muusikko ja musiikkipedagogi Tommi Paju sekä filosofi ja tietokirjailija Jarkko S.Tuusvuori otsikkonaan Folk, pop ja kirjallisuus – Dylan!

Paju esittää tilaisuuden aikana 3–4 valikoitua Dylanin kappaletta. Ne ajoittuvat Dylanin uran eri vaiheisiin ja tuovat muusikosta esiin eri puolia.

– Kerromme taustoja esitetyille kappaleille ja pysähdymme pohtimaan niitä. Emme kuitenkaan tyydy keskustelemaan vain kuulluista numeroista, vaan liikumme vapaasti Dylanin elämän ja laulujen piirissä, Tuusvuori kertoo.

Illan aikana käsitellään Dylanille tärkeitä folk- ja popmusiikin piirteitä.

– Hän on käyttänyt ja jalostanut laajaa kansankulttuurin ja sanataiteen varantoa, Tuusvuori toteaa.

Tapahtumassa seurataan myös Dylanin vaiheita 60-luvun alusta nykypäivään.

Poplaulut kuuluvat meille kaikille, niitä on paras kokea ja käsitellä yhdessä."

– Olen harrastanut Dylania enemmän tai vähemmän tiiviisti 14-vuotiaasta asti. Dylan on pikemminkin pitäytynyt kansanlaulun ja popkappaleen perusmuodossa kuin rikkonut sitä, mutta pystynyt sen rajoissa ja sen avulla tekemään merkittäviä asioita. Nobelin kirjallisuuspalkintokin myönnettiin hänelle aiheellisesti juuri ansioitumisesta "suurenmoisen amerikkalaisen laulun perinteessä". Hänen teoksensa askarruttavat ihmisiä ympäri maailman.

Klaukkalan kirjastossa pidettävä tilaisuus rakentuu Tuusvuoren mukaan suurelta osin paikalle tulevien tuomista herätteistä. Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita alusta alkaen.

– On hauskaa yrittää olla valppaana tilanteessa. Syntyy uusiakin ajatuksia. Poplaulut kuuluvat meille kaikille, niitä on paras kokea ja käsitellä yhdessä.

Jarkko S.Tuusvuori ja Tommi Paju ovat kiertäneet kirjastoja helmikuisesta Arabianrannan Dylan-illasta lähtien.

Kiertueen alkusysäyksiin kuuluivat Tuusvuoren asiantuntija-artikkelit yhdysvaltalaisesta nobelistista. Pari kirkkotilaisuuttakin on pidetty. Lisää Dylan-tapahtumia on luvassa keväällä, myös Nurmijärvellä.

– Sykähdyttävää on ollut todistaa laulujen voimaa ja niistä keskustelemisen iloa. Dylan-illoissa on ollut poikkeuksellisen keskittynyt mutta vapaa tunnelma. Sävelet, sanat ja koko asia on nähty tärkeiksi ja virvoittaviksi. Tommi esittää aina eri kappaleita. Siinä kelpaa ajatella yhdessä aivan pieniäkin yksityiskohtia ja samalla sitä, mistä laulun mahti oikein kumpuaa.