Näin vuokra-asuntokiskurit vedättävät maahanmuuttajia Helsingin seudulla – Välitysmaksut jopa 3 500 euroa

Turvapaikanhalijoita ja maahanmuuttajia sahataan nyt silmään toden teolla pääkaupunkiseudulla. Välityspalkkiot voivat olla useita tuhansia euroja. Veera Visuri / arkisto

Jari Pietiläinen

Pääkaupunkiseudulla toimii hämärämiesten rinki, joka tahkoaa rahaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien hädällä.

Kyse on kiskontaa lähentelevä toiminta, jonka tarkoituksena on pyytää asuntoa tarvitsevilta suuria summia käteisenä. Rahaa on nyhdetty niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaallakin sijaitsevista asuntokohteista.

Asuntojobbareiden haluamat rahasummat vaihtelevat suuresti.

– Pyyntöhinta vaihtelee. Jos asuntoa etsivällä on oma yritys, saattavat pyytää jopa 3 500 euroa, muuten välitysmaksu on 600-2000 euron välillä, kertoo Kontulan keskuksessa sijaitsevassa perheyrityksessä työskentelevä yksinhuoltaja, joka on muuttanut Helsinkiin Lahdesta, mutta on alunperin kotoisin Lähi-Idästä.

– Hinta riippuu siitä, mistä päin asunto on ja kuinka kiireellinen on asunnon tarve. Jos maksat, saat asunnon heti.

Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry:n laskelmien mukaan Suomen yksin elävistä asunnottomista joka neljäs ja perheistä jopa puolet ovat maahanmuuttajataustaisia. Karut tilastot eivät silti kerro koko totuutta.

– Yli 80 prosenttia asunnottomista yöpyy tuttavansa sohvalla. Helsingissä ei myöskään tilastoida asunnottomiksi romaneja, paperittomia eikä edes kaikkia EU-maiden kansalaisia, kertoo Katto-hankkeen projektikoordinaattori Melis Arı-Gürhanlı Moniheli ry:stä.

Arı-Gürhanlın mukaan oleskeluluvan saaneet hankkivat akuutissa tilanteessa ensisijaisesti asuntonsa vapaarahoitteisilta markkinoilta. Tämä menettely johtuu asumisvaihtoehtoja koskevan tiedon puutteesta ja etnisten yhteisöjen ohjaavasta vaikutuksesta.

– Asumisongelmat muodostuvat siitä, että kohtuuhintaisia asuntoja ei ole riittävästi, mutta myös pakolaisten tietämättömyydestä ja haavoittuvasta asemasta, Arı-Gürhanlı muistuttaa.

– Kyllä ongelmat koskevat kaikkia Suomessa pidemmän aikaa asuneita, joiden kotoutumisprosessia ei ole viety kunnolla loppuun.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin Helsingin Sanomien mukaan kaikkiaan 92 asunnon vuokraukseen liittyvästä huijauksesta. Kuluvalta vuodelta ei ole olemassa tarkkoja lukuja.

Vuokra-asuntovälityskeinotteluun kyllästyneet järjestöt vaativat tuoreessa kannanotossaan nollatoleranssia hämärälle toiminnalle asuntomarkkinoilla. Kannanoton on allekirjoittanut kaikkiaan nelisenkymmentä kansalaisjärjestöä.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.