Kuulutko sinä tähän joukkoon? – Joka viides ei syö aamiaista, mutta mussuttaa suklaata

Jopa joka viides Uudenmaan asukas ei syö lainkaan aamupalaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan suklaa on välipalana yllättävän suosittua. Marketta Karjalainen / arkisto

Jari Pietiläinen

Suomalaisten lempivälipaloja ovat leipä, hedelmät ja suklaa, kertoo tuore kyselytutkimus. Tutkimus paljasti myös, että Uudellamaalla asuvista joka viides jättää aamiaisen syömättä. Luku vastaa maan keskiarvoa.

Jopa puolet suomalaisista kertoo syövänsä välipalaksi suklaata. Vielä suurempi osa, yli 80 prosenttia, nauttii välipalaksi leipää tai hedelmiä. Pehmeän leivän lisäksi suomalaiset syövät myös näkkileipää.

Tiedot käyvät ilmi tutkimusyhtiö YouGovin Pohjoismaissa toteuttamasta kyselystä, jonka tilasi Herbalife Nordic.

– Pääosin suomalaiset näyttäisivät nauttivan terveellisiä välipaloja. Se, että puolet olisi valmis tarttumaan suklaapatukkaan nälän iskiessä, ei tietenkään ole ideaalitilanne. Pääaterioiden lisäksi tulisi kiinnittää huomiota siihen, mitä niiden välillä pistää suuhunsa, toteaa Herbalifen Pohjoismaiden aluejohtaja Mia Bergmann tiedotteessa.

Ratkaisu epäterveelliseen naposteluun voi löytyä aterioiden suunnittelusta.

– Välipaloista ei kannata luopua kokonaan, sillä ne ovat hyvä tapa selättää orastava nälkä. Kun varaa mukaansa terveellisiä välipaloja, epäterveellisiin vaihtoehtoihin ei tule sorruttua niin helposti, Bergmann jatkaa.

Aterioiden välissä iskevä nälkä saattaa johtua myös pieneksi tai olemattomaksi jäävästä aamiaisesta.

– Kyselyn mukaan puolet suomalaisista käyttää aamiaisen syömiseen vain 10 minuuttia. Peräti 18 prosenttia ei syö aamiaista lainkaan. Vaikka terveellisissä välipaloissa ei sinänsä ole mitään vikaa, työ tai opiskelu voisi sujua paremmin kunnon aterian voimin, Bergmann pohtii.

Joka viides tutkimukseen osallistuneista uusmaalaisista kertoo syövänsä aamiaisen harvoin tai ei koskaan. Luvut ovat melko samankaltaisia koko maassa, mutta useimmiten aamiaista syötiin Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa vain 15 prosenttia jätti aamiaisen syömättä.

Syyksi aamiaisen väliin jättävistä uusmaalaisista kolme neljännestä ilmoitti, ettei vain ollut nälkäinen aamulla. Niistä, jotka syövät aamiaisen, useampi kuin joka neljäs kertoi syövänsä leipää. Puuro oli koko Suomessa suosittu aamiainen, ja sitä kertoi syövänsä miltei joka kolmas suomalainen.

– Jos ruoka ei maistu aamuisin, kannattaa kokeilla erilaisia aamiaisvaihtoehtoja. Esimerkiksi smoothie on kevyt vaihtoehto aamiaiselle, mutta sitä nauttii ainoastaan kuusi prosenttia suomalaisista vastaajista, Bergmann vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.