Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäen kaavamuutos etenee – Rajakaari askeleen lähempänä purkamista

Asemakaavamuutos Rajakaaren ja Seitsemän veljeksen koulun alueella etenee rivakasti Rajamäellä.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen hyväksyi huhtikuussa alueen asemakaavan muutosluonnoksen viranhaltijapäätöksenä.

Asemakaavamuutoksen vireilletulo oli nähtävillä huhtikuussa. Tuolloin jätettiin kolme lausuntoa.

Väylävirasto edellytti lausunnossaan, että kaavoitettaessa alueita radan läheisyydessä on otettava huomioon mahdolliset junaliikenteen aiheuttamat melu-, runkomelu- ja tärinähaitat.

Nurmijärven Sähkö Oy esitti puolestaan, että alueella sijaitsevat johdot ja muuntamot huomioidaan asemakaavan muutoksessa.

Lisäksi Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo on lausunut aiemmin Seitsemän veljeksen koulun ja Rajakaaren purkamishakemuksista. Rajakaaren osalta alueellinen vastuumuseo totesi lausunnossaan maaliskuussa, että rakennus on voimassa olevassa asemakaavassa suojeltu suojelumerkinnällä sr-1. Museo totesi rakennuksella olevan edelleen kiistatta arvoja, joiden vuoksi se on suojeltu eikä rakennuksen purkaminen ole siten ensisijainen vaihtoehto.

– Rajakaaren purkaminen merkitsisi kulttuurihistoriallisten arvojen hävittämistä eikä purkaminen ole myöskään ajantasaisen asemakaavan tavoite, museo totesi lausunnossaan.

Museo ei vastustanut Seitsemän veljeksen koulun purkamista.

Nurmijärven kunta kuitenkin katsoo, että Rajakaaren ja Seitsemän veljeksen koulun korvaaminen uusilla tiloilla on tilojen tarkoituksenmukaisuuden ja rakentamisen taloudellisuuden näkökulmasta parempi vaihtoehto.

– On myös epäselvää, voidaanko rakennusten arvot säilyttää korjaustoimenpiteillä muuttamatta oleellisesti niiden luonnetta. Näin ollen asemakaavan muutosluonnoksessa lähdetään tutkimaan lähinnä uudisrakentamisen mahdollistavaa vaihtoehtoa.

Nyt nähtäville tulevassa asemakaavan muutosluonnoksessa alue on osoitettu suurelta osin opetustointa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Merkintä mahdollistaa myös lähipalvelutilojen sijoittamisen korttelialueelle. Lisäksi alueelle on osoitettu suojaviheralue, radan varteen ja yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue siellä sijaitsevalle muuntamolle.

Alueen halki osoitetaan kulkuyhteys Keskusraitilta Kuntolanpolulle ja edelleen Rajamäentien ali urheilualueelle. Kiljavantien kulmassa oleva puisto on osoitettu korttelialueeksi.

Asemakaavan muutosluonnoksessa myös Rajakaaren suojelumerkintä on poistettu.

– Selvityksissä esille tulleet olemassa olevien rakennusten rakenteelliset puutteet ovat mahdollisesti terveyttä vaarantavia ja niiden korjaaminen on mittava investointi suhteutettuna vastaavien tilojen uudisrakentamiseen, kunta kommentoi.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 39 hehtaaria.

Rajamäen kaavamuutos etenee varsin nopeasti. Tarkoituksena on että asemakaavan muutosehdotus laadittaisiin loppukesästä. Valtuuston on puolestaan tarkoitus käsitlelä asemakaavan muutosta loppuvuodesta 2020.