Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Kunnat eivät halua hoitajamitoituksen nostoa, hoitotakuun kiristämistä eivätkä oppivelvollisuusiän nostamista – "Kunnissa toivotaan työrauhaa"

Lähes kaikki kunnat pitävät tarpeettomana hoitajamitoituksen nostamista, hoitotakuun kiristämistä ja oppivelvollisuusiän nostamista nykyisessä koronatilanteessa, selviää Kuntaliiton kyselystä.

Mainittuihin kiristyksiin suhtautuu kriittisesti yli 90 prosenttia kunnista. Yleistä palveluvelvoitteiden laajentamista pitää tarpeettomana peräti 96 prosenttia.

Kuntaliiton kysely koski koronakriisiä ja sen jälkihoitoa.

Selvä enemmistö kunnista katsoo, että nykyisiä tehtäviä tai velvoitteita tulisi vallitsevassa tilanteessa pikemminkin karsia.

– Kuntien näkemyksen mukaan nyt ei ole sopiva aika lisätä kuntien työtaakkaa eikä taloudellista rasitusta uusilla tehtävillä tai velvoitteilla. Kunnissa toivotaan työrauhaa toimivien hyvinvointipalveluiden palauttamiseksi, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tiedotteessa.

Kunnat vastustavat uusia velvoitteita kuntatyypistä ja -koosta riippumatta, mutta kriittisimmin niihin suhtautuvat yli 50 000 asukkaan kunnat.

Kuntien mielestä olisi tarpeen käynnistää valtion ja kuntien yhteinen selvitys koronakriisin vaikutuksista kunta- ja aluetalouteen sekä elinkeinorakenteeseen.

Kaksi kolmesta kunnasta katsoo, että selvitys pitäisi aloittaa välittömästi.