Vaikka THL on arvioinut koronavirusepidemian huipun olevan vielä edessä, uutisoinnin koronahuippu näyttää olevan jo ohi. Viikoittaisten koronavirustartuntojen vähentyessä uutisten herättämien tunteiden määrä on laskenut matalammaksi kuin ennen epidemiaa.
Tämä selviää NayaDaya Oy:n analyysista, jonka yritys on tehnyt Mediatalo Keskisuomalaisen kaupunki- ja maakuntalehtien uutisten tunnedatasta. Keskisuomalaisen juttujen lukijat voivat jutun lopussa valita, minkä tunteen lukeminen herätti. Myös tämä juttu on Mediatalo Keskisuomalaisen tuotantoa.
Kuuden kuukauden tunnedata paljastaa yhä selvemmin tunteiden yhteyden koronavirusepidemian kulkuun sekä taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin.
Tunteet ovat aaltoilleet voimakkaasti epidemiaan liittyvien tapahtumien yhteydessä, sanoo NayaDaya Oy:n tieteellinen neuvonantaja, tohtori Marcello Mortillaro tiedotteessa.
Kriisin alussa pelko kasvoi nopeasti, mutta on viime viikkoina hiipunut.
– Uutisia kohtaan ilmaistu pelko on korreloinut muun muassa tartuntoihin, pörssikursseihin, lomautuksiin ja työttömyyteen. Ymmärrys kansalaisten tunteista epidemian aikana mahdollistaa empatian päätöksenteossa, tiedottamisessa ja journalismissa, sanoo tunneviestintää ja tunteiden vaikutuksia käyttäytymiseen tutkiva Mortillaro tiedotteessa.
Uutisvyöryn ja tunnekuohun tasaantuessa median on löydettävä tasapaino epidemian ja muiden uutistapahtumien välille, sanoo Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen tiedotteessa. Muuten uhkana on kyllästyminen.
– Jos kansalaiset väsyvät koronavirusuutisiin ja kokevat, ettei fyysiseen etäisyyteen ole enää yhtä painavaa syytä kuin epidemian alussa, eritoten kun rajoitteita nyt asteittain puretaan, riski tartuntojen lisääntymisestä voi olla todellinen.
Maailmalla kyllästymisestä on jo esimerkkejä. Muun muassa Iso-Britanniassa merkittävä osa yleisöstä kyllästyi Reuters-instituutin tutkimuksen mukaan Brexit-kinasteluun ja alkoi vältellä uutisia negatiivisen tunteiden ja voimattomuuden takia.
Koronavirusepidemian vaikutuksia suomalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen seurataan osoitteessa www.nayadaya.com/korona.