Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Villisikalauma liikkuu Nurmijärvellä – katso lukijan video viilettäjistä

Nurmijärveläinen Riku Salkkio onnistui taltioimaan myöhään tiistai-iltana harvinaisen näyn, kun hän kohtasi ensimmäistä kertaa elämässään villisikoja luonnossa. Viisi villisikaa vilistivät Hongisojantien viereisellä pellolla Pikku-Raivan marjatilan eteläpuolella hieman ennen kymmentä illalla.

Keskiviikkona Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdysmies Markku Tuominen ja toiminnanohjaaja Tommi Nylund kävivät paikanpäällä tarkistamassa jäljet.

Nylund ja Tuominen arvelevat, että kyse on samasta laumasta, joka noin kaksi viikkoa sitten ylitti Hankotien ja siirtyi Nurmijärven puolelle Röykkään. Lauma muodostuu viidestä aikuisesta villisiasta.

– Villisika on tonkija, joka aiheuttaa vahinkoa perunaviljelyksillä ja juurikaspelloilla. Se voi myös käydä haaskalla sekä syödä hyönteisiä, matoja ja pieniä nisäkkäitä, Nylund kuvailee.

Keväällä 2018 Suomen villisikakannan kooksi arvioitiin reilut 3000 yksilöä.

Paitsi viljelyksille aiheutuvan vahingon vuoksi villisian leviämistä pelätään myös siksi, että se levittää sikataloudelle vaarallista afrikkalaista sikaruttoa.

Tommi Nylundin mukaan Suomen riistakeskuksen kanta onkin, että villisikojen määrää tulee vähentää.

Metsästyslain mukaan villisikaa saa metsästää ympäri vuoden. Vain naarasta, jolla on porsaat, ei saa tappaa 1.3.–31.7.

– Mikäli villisian kanssa kolaroi, eläimen perään ei kannata mennä. Jos sika vahingoittuu ja jää paikalleen, autosta ei ole syytä nousta ulos, sillä villisika on vaarallinen ja voi tulla päälle. Näissä tilanteissa tulee soittaa numeroon 112, Nylund opastaa.