Rikoksesta tuomitun alastonkuva ja kolme muuta linkkiä poistettava Googlen hakutuloksista, vaatii apulaistietosuojavaltuutettu – Näin voit hakea tietojesi poistoa hakutuloksista

Googlen on poistettava neljän ihmisen tietoja hakutuloksistaan, vaatii apulaistietosuojavaltuutettu. Hakutulosten poistamispäätökset ovat ensimmäisiä Suomessa EU:n paljon puhutun tietosuoja-asetuksen voimaantulon jälkeen. Asiasta tiedottaa tietosuojavaltuutetun toimisto.

Tietosuojavaltuutetun toimistoon kannelleet ihmiset olivat pyytäneet hakutulosten poistoa ensin Googlelta, mutta yritys oli kieltäytynyt.

Neljästä poistomääräpäätöksestä kaksi koski ihmisiä, jotka oli tuomittu rikoksista.

Näistä toisessa haku paljasti rikoksesta tuomitun ihmisen henkilötunnuksen ja toisessa arkaluontoisen, alastomuutta sisältävän kuvan.

Apulaistietosuojavaltuutettu katsoi tällaisten tietojen kuuluvan yksityisyyden suojan piiriin, vaikka henkilö olisikin tuomittu rikoksesta.

Yksi päätös koski tapausta, jossa henkilöä oli syytetty rikoksesta, mutta hänet oli myöhemmin vapautettu syytteistä.

Hakutuloslinkkejä pitää apulaistietosuojavaltuutetun mukaan poistaa myös tapauksessa, jossa henkilö oli antanut lausuntoja entisen työnantajansa edustajana. Tiedottajana työskennellessään henkilö oli antanut lausuntoja, jotka apulaistietosuojavaltuutetun näkemyksen mukaan aiheuttivat haittaa hänen maineelleen ja yksityiselämälleen.

Apulaistietosuojavaltuutetun päätöksiin voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen, joten päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia.

Kaikkiaan apulaistietosuojavaltuutettu antoi päätöksen yhdeksässä tapauksessa. Näistä seitsemässä hakija oli tuomittu rikoksesta.

Viidessä tapauksessa apulaistietosuojavaltuutettu ei antanut määräystä poistaa hakutuloslinkkejä. Apulaistietosuojavaltuutettu otti punninnassaan huomioon muun muassa sen, kuinka kauan sitten rikos on tehty.

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan ihmisellä on tietyissä tilanteissa oikeus saada henkilötietonsa poistetuiksi rekisteristä, jollaiseksi lasketaan myös hakutulokset.

Hakutuloslinkkien poistamista arvioitaessa tarkastellaan tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan muun muassa sitä, onko tieto arkaluontoista tai onko henkilöllä julkinen asema.

Fakta

Näin voi t saada haku tuloksia poistettua

Hakutulosten poistoa voi pyytää hakukoneen ylläpitäjältä esimerkiksi sähköisellä lomakkeella.

Hakutuloslinkkien poistoa voi pyytää vain silloin, kun haku on tehty henkilön omalla nimellä.

Hakukoneen ylläpitäjän on vastattava poistopyyntöön kuukauden kuluessa.

Jos pyyntöjä on monta tai ne ovat monimutkaisia, hakukoneen ylläpitäjä voi ilmoittaa, että se tarvitsee käsittelyyn enemmän aikaa. Silloin määräaika on kolmen kuukauden kuluttua alkuperäisestä pyynnöstä.

Jos hakukoneen ylläpitäjä kieltäytyy poistamasta hakutuloksia, hakija voi pyytää tietosuojavaltuutettua selvittämään asiaa.

Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimisto

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut