Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikoksesta tuomitun alastonkuva ja kolme muuta linkkiä poistettava Googlen hakutuloksista, vaatii apulaistietosuojavaltuutettu – Näin voit hakea tietojesi poistoa hakutuloksista

Googlen on poistettava neljän ihmisen tietoja hakutuloksistaan, vaatii apulaistietosuojavaltuutettu. Hakutulosten poistamispäätökset ovat ensimmäisiä Suomessa EU:n paljon puhutun tietosuoja-asetuksen voimaantulon jälkeen. Asiasta tiedottaa tietosuojavaltuutetun toimisto.

Tietosuojavaltuutetun toimistoon kannelleet ihmiset olivat pyytäneet hakutulosten poistoa ensin Googlelta, mutta yritys oli kieltäytynyt.

Neljästä poistomääräpäätöksestä kaksi koski ihmisiä, jotka oli tuomittu rikoksista.

Näistä toisessa haku paljasti rikoksesta tuomitun ihmisen henkilötunnuksen ja toisessa arkaluontoisen, alastomuutta sisältävän kuvan.

Apulaistietosuojavaltuutettu katsoi tällaisten tietojen kuuluvan yksityisyyden suojan piiriin, vaikka henkilö olisikin tuomittu rikoksesta.

Yksi päätös koski tapausta, jossa henkilöä oli syytetty rikoksesta, mutta hänet oli myöhemmin vapautettu syytteistä.

Hakutuloslinkkejä pitää apulaistietosuojavaltuutetun mukaan poistaa myös tapauksessa, jossa henkilö oli antanut lausuntoja entisen työnantajansa edustajana. Tiedottajana työskennellessään henkilö oli antanut lausuntoja, jotka apulaistietosuojavaltuutetun näkemyksen mukaan aiheuttivat haittaa hänen maineelleen ja yksityiselämälleen.

Apulaistietosuojavaltuutetun päätöksiin voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen, joten päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia.

Kaikkiaan apulaistietosuojavaltuutettu antoi päätöksen yhdeksässä tapauksessa. Näistä seitsemässä hakija oli tuomittu rikoksesta.

Viidessä tapauksessa apulaistietosuojavaltuutettu ei antanut määräystä poistaa hakutuloslinkkejä. Apulaistietosuojavaltuutettu otti punninnassaan huomioon muun muassa sen, kuinka kauan sitten rikos on tehty.

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan ihmisellä on tietyissä tilanteissa oikeus saada henkilötietonsa poistetuiksi rekisteristä, jollaiseksi lasketaan myös hakutulokset.

Hakutuloslinkkien poistamista arvioitaessa tarkastellaan tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan muun muassa sitä, onko tieto arkaluontoista tai onko henkilöllä julkinen asema.