Lapset palaavat varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen – näin Nurmijärven kunta ohjeistaa

Kuvituskuva. Tarja Tikkanen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Valtioneuvoston suositus pitää varhaiskasvatuksen lapset ja esioppilaat kotona päättyy 13. toukokuuta ja he palaavat omiin yksikköihinsä 14. toukokuuta.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia Opetushallituksen ja THL:n ohjeita tartuntojen välttämiseksi, kerrotaan Nurmijärven kunnan tiedotteessa.

Ohjeissa turvalliseen varhaiskasvatukseen koronaviruksen leviämisen estämiseksi sanotaan, ettei lievästikään sairaan lapsen pidä tulla varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen

Jos lapsi taas sairastuu varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa olon aikana, hänet siirretään erilliseen tilaan odottamaan aikuisen valvonnassa häntä hakemaan tulevaa huoltajaa. Lisäksi päiväkodin tiloissa käytetään tehostettua siivousta.

Tarpeettomien kontaktien varmistamiseksi muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatusyksikön alueella vältetään.

Oma päiväkoti ilmoittaa huoltajille, miten lapset otetaan aamulla vastaan päiväkodissa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö toimii pääasiassa oman lapsiryhmänsä kanssa eli kontakteja muiden ryhmien kanssa vältetään. Henkilöstö ei siirry yksiköistä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Myös henkilökunnan kokoontumisia vältetään ja kokoukset pidetään etäyhteyden kautta.

Toiminnassa minimoidaan kontaktien määrää järjestämällä lasten toimintaa mahdollisimman paljon ulkotiloissa ja ulkoilemalla päivän aikana. Ulkoilua kuitenkin porrastetaan ja eikä ryhmiä yhdistetä ulkoilutilanteissa.

Ruokailu järjestetään lapsen omassa ryhmässä ja mikäli se ei ole mahdollista, ruokaillaan porrastetusti ruokasalissa, ryhmä kerrallaan välillä tila siivoten.

Isoja yleisötilaisuuksia ei järjestetä. Tämä tarkoittaa sitä, että myöskään kevätjuhlia ei pidetä. Ryhmäkoko ja henkilöstörakenne päiväkodeissa ovat varhaiskasvatuslain mukaisia.

Ohjeissa muistutetaan myös hygienian merkityksestä koronaviruksen leviämisen estämisessä. Virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, joten oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja – nenäliina suun eteen ja yskimisen jälkeen suoraan roskiin.

Sekä lasten että aikuisten tulee pestä kätensä useasti päivän aikana ja erityisesti tullessaan varhaiskasvatukseen ja lähtiessään kotiin. Samoin ennen ruokailua. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisten valvonnassa.

Omia leluja ei toistaiseksi tuoda päiväkoteihin. Maskien käyttöä ei suositella varhaiskasvatuksessa.

Riskiryhmien osalta lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla itsellään tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus, palata varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen.

Mikäli lapsi tai henkilökunta sairastuu, tartuntaketjun selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakin varhaiskasvatuksessa, selvitetään, onko tapahtunut altistusta, jolloin altistuneet jäljitetään ja asetetaan karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Poissaolo esiopetuksesta haetaan pidemmäksi aikaa päiväkodin johtajalta (yli 3 päivää) tai esiopetuksen opettajalta (alle 3 päivää) perusteluineen. Hakemukset tulee toimittaa esiopetukseen 12.5.2020 mennessä.

Esiopetuksen pidempään poissaoloon esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien lasten kohdalla perusteluksi riittää hoitavan lääkärin arvio oppilaan tai hänen läheisensä kuulumisesta johonkin riskiryhmään. Lääkärintodistuksia ei kuitenkaan tarvitse toimittaa esiopetukseen. Riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden esiopetus suunnitellaan yhdessä vanhempien ja esiopetuksen kanssa.

Muista syistä poissaololuvan saaneiden oppilaiden vanhemmat huolehtivat itse oppilaan esiopetuksesta poissaolon aikana.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa kerhotoiminta jatkuu syksyllä 13. elokuuta alkaen. Leikkipuistotoimintaa ei järjestetä kesän aikana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut