Kesäruokailua ei ole tulossa Nurmijärvelle? Kh päättää asiasta maanantaina

Monissa kunnissa puistoruokailu vetää paljon väkeä. Sauvo Jylhä

Riikka Laine

Nurmijärven kunta ei näillä näkymin tule järjestämään kesäruokailua lapsille kesällä.

Sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto tekivät asiasta huhtikuussa valtuustoaloitteen, jossa pyydettiin kuntaa selvittämään mahdollisuus pienituloisten perheiden lasten maksuttoman kesäruokailun järjestämiseen.

– Kesäruokailun järjestämistä olisi syytä selvittää jo tulevaa kesää varten, sillä lomautusten, työttömyyden ja yleisen taloudellisen epävarmuuden lisääntyessä on pidettävä huolta lasten hyvinvoinnista ja pyrittävä ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä, aloitteessa todetaan.

Ryhmät perustelivat aloitteen tarpeellisuutta sillä, että monissa lapsiperheissä toimeentulo on ollut vaikeaa jo ennen koronaepidemiaa ja vaikeutunut sen myötä entisestään.

– Päivittäisen koulussa tai päiväkodissa tarjottavan ruuan puuttuminen aiheuttaa erityisiä vaikeuksia perheissä, joissa on muitakin kuormittavia tekijöitä kuin koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet, kuten arkielämän hallinnan ongelmat, taloudelliset vaikeudet, päihteiden käyttö, terveysongelmat tai työttömyys.

Kunnan viranhaltijoiden laatimassa vastauksessa muistutetaan, että Kelalle ja Keusotelle kuuluu huolehtia toimeentulotuen kautta perheiden taloudellisista edellytyksistä huolehtia lapsista.

– Keusoten lastensuojelu puolestaan tukee sosiaalityön kautta perheiden vanhemmuutta. Näihin asiakkuuksiin liitetään voimakas henkilöiden tietosuoja. Kunnan keinovalikoimaan ei tämän mukaan kuulu järjestää esim. kesäruokailua pelkästään vähävaraisille lapsille, vastauksessa todetaan.

Vastauksesta käy ilmi, että kunta voi sen sijaan järjestää periaatteessa kesäruokailua kaikille lapsille tai olla sitä järjestämättä, sillä kyse on harkinnanvaraisesta toiminnasta. Nurmijärvellä ei kuitenkaan ole tähän sopivaa toimintamallia eikä sellaisia katoksia, joissa ruokailua voitaisiin järjestää.

– Kunnissa, joissa on perinteisesti ollut ns. puistoruokailu, on puistoissa katokset mahdollistamassa toiminnan ja lapset tuovat omat ruokailuvälineet mukanaan ja siellä ruoka tarjotaan kaikille toimintaan tulevilla lapsille.

– Nurmijärven kunnalla ei ole tämän tyyppisiä katoksia olemassa eikä ruokaturvallista toimintamallia. Ruokailu pitäisi siten järjestää joko kouluissa tai päiväkotien pihoilla toimintaa ohjaavan henkilöstön voimin ja ympäri kuntaa. Kunta ei ole varautunut tällaiseen toimintaan taloudellisesti tai henkilöstöresurssien puolesta, vastauksessa todetaan.

Kunnan mukaan myös mahdollisen toiminnan kustannuksia on mahdoton arvioida, koska ruokailuun osallistuvien lasten määrää on mahdotonta arvioida.

– Yleensä mikä tahansa ilmainen uusi palvelu sinänsä saa myönteistä kysyntää aikaan. Esim. tuhannen lapsen ruokailu maksaa päivässä 20 toimipisteessä 2800 euroa. Koko kesän osalta kustannus on siten noin 55 000 euroa.

– Aleksian henkilöstö vastaa kesäajalla kunnan normaalista ruoka- ja siivouspalvelusta. Kesäruokailuun tulisi siten hankkia lisäresursseja, koska henkilöstön lomakaudella omaa henkilöstöä ei ole käytettävissä, vastauksessa todetaan.

Aloitteeseen vastanneet virkamiehet uskovat, että erilaisen kesätoiminnan järjestäminen tukee perheiden selviytymistä perhekohtaisen kotiin eristäytymisen vähitellen purkautuessa.

– Nuorisotoimi järjestää mahdollisuuksien mukaan yöleirien lisäksi päiväleirejä kolmessa päätaajamassa 7 kpl ja niihin kuuluu lämmin ruoka. Leireistä peritään kohtuullinen maksu.

– Seurakunnat järjestävät tulevana kesänä puolestaan ns. kesäkerhotoimintaa, johon kuuluu lämmin ruoka ja välipala. Pienestä maksusta voi saada vapautuksen.

Näillä perusteilla virkamiehet esittävätkin, että kunta ei järjestä selostuksessa kerrotuin perustein kesäruokailua tulevana kesänä vähävaraisille lapsille.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina ja sen jälkeen asiaan ottaa kantaa vielä valtuusto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut