Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR Rajamäki tarttui haasteeseen – nuorille kerho ja katupäivystys

Rajamäkeläinen Sanna Lampinen seurasi aikansa nuorten moporallia, ja esitti lopulta SPR:n Rajamäen osastolle kerhotoiminnan aloittamista nuorille.

– Ajattelin, että jotakin muutakin pitää olla kuin jatkuvaa mopolla rälläämistä, Lampinen kertoo.

Yhteydenotto SPR:ään oli luontevaa, sillä Lampinen on osallistunut aiemmin Tampereella asuessaan aktiivisesti järjestön toimintaan. Ehdotus otettiin hyvin vastaan, ja myös kunnan nuorisotoimi tarjosi nuorisotilaa kerhokäyttöön.

13–17-vuotiaille nuorille suunnattu kerho aloitti toimintansa viime syksynä. Kerhoa pidettiin tiistaisin.

– Ehdimme kohdata yli 50 nuorta ennen kuin jouduimme keskeyttämään toiminnan koronatilanteen vuoksi, kertoo SPR Rajamäen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Lahdenvuo.

– Kerhossa on käynyt samaa nuorisoa, joka pyörii tuossa kylällä. Nuoret ovat käyttäytyneet todella hyvin aikuisten kanssa, Lahdenvuo kehuu.

Kerhossa on ollut yhdistyksen henkeen sopivaa toimintaa, ja jokaisella kuukaudella oma teemansa. Suosikkiteemaksi osoittautui leipominen.

SPR Rajamäki käynnisti alkuvuodesta myös katupäivystyksen. Liikkeellepanevana voimana tässäkin hankkeessa oli Sanna Lampinen, joka huolestui rajamäkeläisnuorten päihteiden käytöstä. Päivystäjät ehtivät partioida muutamana viikonloppuna, sitten koronavirus pisti tämänkin toiminnan tauolle. Vappuna liikkeellä oli poikkeuksellisesti joukko vapaaehtoisia.

– Me ollaan aikuisina nuorten joukossa, tuetaan, keskustellaan ja autetaan, Lahdenvuo kuvailee.

– Huolehdimme myös siitä, että nuori pääsee jatkohoitoon ja saa tarvitsemansa avun. Meillä on myös velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoituksia ja ilmoittaa vanhemmille, Lampinen jatkaa.

Vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa Itä-Uudenmaan poliisista jakaa nuoria koskevan huolen.

– Päihteet ovat Rajamäellä esillä samoin kuin Klaukkalassakin. Vanhemmilla näyttää olevan haasteita pitää nuoria kotona ja tarkkailla, missä porukoissa nämä liikkuvat, Kuosa sanoo.

– Päihteiden käyttö ei rajoitu ilta-aikaan, vaan sitä tapahtuu myös päivällä, hän muistuttaa.

Kuosan mukaan nuoret viettävät tällä hetkellä aikaa kauppakeskus Lähteen ja urheilupuiston alueella.

– Vanhemmat, seuratkaa missä teidän lapsenne liikkuvat, mitä tekevät ja kenen kanssa, Kuosa lähettää terveisiä vanhemmille.

Rajamäen SPR:n katupäivystyksen päivystysnumero 046 6864658 on käytössä päivystysiltoina. Seuraavan kerran päivystäjät ovat liikkeellä päättäjäisviikonloppuna. Uudet päivystäjät ovat tervetulleita mukaan toimintaan. He voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse sanna.lampinen@gmail.com tai ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi osoitteessa https://www.punainenristi.fi/tule-mukaan.