Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Oppivelvollisuutta ei saa laiminlyödä" – tämän vuoksi lähiopetukseen osallistumista pidetään tärkeänä

Koulut: ”Oppivelvollisuutta ei saa laiminlyödä”.

Peruskoulujen lähiopetukseen siirtyminen on aiheuttanut runsaasti keskustelua, kun hallitus linjasi viime viikolla, että kaikki esiopetuksen sekä vuosiluokkien 1–9 oppilaat palaavat omassa koulussa järjestettävään lähiopetukseen torstaista 14.5. alkaen. Lähiopetus jatkuu lukuvuoden loppuun saakka, eli 30.5. asti.

Monet vanhemmat ilmoittivat heti, etteivät halua laittaa lastaan lähiopetukseen viruspelon vuoksi.

Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen ja opetuspäällikkö Kati Luostarinen kuitenkin muistuttavat, että kyseessä on valtioneuvoston linjaus ja kunta noudattaa valtioneuvoston, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä Aluehallintoviraston ohjeistuksia.

– On ymmärrettävää, että koronatilanne huolettaa monia kuntalaisia. Nurmijärven koulutyön järjestämisessä huomioidaan kuitenkin oppilaiden ja opettajien turvallisuus ja terveys, Hirvonen ja Luostarinen painottavat.

Samalla he muistuttavat, että on tärkeää, ettei sairaana tulla kouluun. Oppilaan sairastumisesta tulee ilmoittaa mahdollisimman pian oppilaan opettajalle tai luokanvalvojalle Wilman välityksellä.

Kunnan tiistaina julkaisemassa tiedotteessa opastettiin perheitä anomaan lapsen muita poissaoloja Wilman kautta etukäteen. Sen mukaan hyväksyttävä perustelu poissaoloon on esimerkiksi hoitavan lääkärin arvio oppilaan tai hänen läheisensä kuulumisesta johonkin riskiryhmään.

– Jos opettajalle syntyy huoli oppilaan poissaoloista, opettaja pyrkii selvittämään asiaa oppilaan huoltajan kanssa. Mikäli poissaoloja selvittävä opettaja ei tavoita oppilaan huoltajaa, tai poissaololle ei löydy hyväksyttävää selvitystä, opiskeluhuollon henkilöstö otetaan mukaan asian käsittelyyn, Hirvonen ja Luostarinen kertovat.

Sivistysjohtaja ja opetuspäällikkö korostavat, että lähiopetukseen osallistuminen on tärkeää.

– Ennen koulutyön päättymistä kartoitetaan kaikkien oppilaiden osaamisen edistyminen poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden ajalta. Lisäksi selvitetään oppilaiden oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarve sekä oppilashuollolliset tarpeet.

– Monille lapsille on varmasti ilahduttavaa tavata jälleen myös koulukavereita ja kouluyhteisön jäseniä.

Vanhempia Hirvonen ja Luostarinen muistuttavat siitä, että vastuu oppivelvollisuuden suorittamisesta on huoltajalla. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta ja päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta.

– Jos oppilaalle on anottu ja myönnetty lupa olla pois koulutyöstä, ei oppivelvollisuutta laiminlyödä vaan vanhemmat huolehtivat opiskelusta poissaolon aikana.

Esi- ja peruskoululaisten lähiopetus jatkuu ensi torstaina 14.5. Nurmijärven kunta tiedottaa perheitä koulujen opetusjärjestelyistä Wilman kautta sitä mukaa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö, Aluehallintovirasto, Opetushallitus ja muut viranomaiset antavat ohjeita opetuksen järjestämisestä.