Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri: Kivi-juhlien ensi kesän esitykset siirtyvät elokuulle.

Ohjaaja Samuli Reunanen on harjoituttanut kevään aikana Kivi-juhlien ensi kesän Seitsemää veljestä poikkeustilan vuoksi etänä, kuten niin monta muutakin asiaa Suomessa nyt tehdään.

Tämän hetkisen toiveen mukaan 150-juhlalvuotta viettävän näytelmän esitykset voisivat tapahtua elokuussa, mutta se riippuu kokoontumisrajoitusten purkamisesta.

– Olemme kyllä aikataulussa. Jos esitykset ovat elokuun loppupuolella, olisi hyvä päästä kesäkuussa paikanpäälle Taaborille harjoittelemaan, toivoo Reunanen.

Hän on käynyt seitsemää veljestä esittävien näyttelijöiden kanssa tekstejä ja kohtauksia läpi älykännykän välityksellä. Lukuharjoituksillahan teatteriesitysten harjoitukset muulloinkin alkavat.

Reunasen sovitus käsikirjoitukseksi on periaatteessa valmis.

– Varmaan vielä vähän hion kohtauksia ja lyhennän sitä tarvittaessa ja yhdessä näyttelijöiden kanssa.

Roolitus poikkeaa totutusta sikäli, että veljeksiä näyttelevät naiset.

Reunasen Veljeksissä roolitus poikkeaa totutusta sikäli, että veljeksiä näyttelevät naiset.

– Veljekset ovat kuitenkin edelleen miehiä, mistä syntyy kiinnostava jännite miehenä ja naisena olemiseen, hän perustelee.

Muutoin mitään erityisen radikaalia esitys ei tule sisältämän. Seitsemän veljeksen draaman kaari käydään Aleksis Kiven teoksen mukaisesti läpi.

Parissa kohdassa ensi kesän Veljekset tulee olemaan erityisen ajankohtainen.

Jukolan veljeksethän lähtivät ensin vapaaehtoiseen karanteeniin Impivaaraan protestina järjestynyttä yhteiskuntaa vastaan. Ja siellä he joutuivat vielä eristykseen Hiidenkivelle härkien pakottamana. Miten eristyksissä oleminen vaikuttaa ihmisen psyykkeeseen, on meille juuri nyt polttava kysymys.

Toinen erityisen ajankohtainen ja nykyihmisen pohdintoja virittävä kohta on Simeonin saapasnahkatornista alkava kuumatka maailmanlopun näkyineen.

Toki Kivi on muutoinkin aina ajankohtainen.

– Kivi on sillä tavalla aito klassikko, että hänen tekstinsä puhuttelee eri aikoina.

Naisnäyttelijät veljeksinä on Reunasesta kiehtova ja tuore lähtökohta, joka tuo uusia näkökulmia katsojan eteen. Tekstiä hän ei ole muuttanut, vaan miehistä puhutaan edelleen miehinä. Miehisetkin vuorosanat voivat avautua hieman uudella tavalla, kun niitä esittävät naiset.

Reunanen arvelee, että katsoja ei näytelmän edetessä pian alun jälkeen kiinnitä enää huomiota esittäjien sukupuoleen ja näytelmä vie mukanaan.

Kivi ei ole Samuli Reunaselle aivan uusi tuttavuus. Hän ohjasi Taaborille vuonna 2013 Veijo Meren kirjoittaman näytelmän Aleksis Kiven elämästä. Nummisuutarit hän on ohjannut aikoinaan Kajaanin kaupunginteatteriin.

Nykyisin järvenpääläinen Reunanen on ohjannut eri puolilla Suomea, mutta ei näe maakunnilla eroja. Aina ollaan samalla tavalla tekemisissä ihmisyyden ydinasioiden kanssa.

Seitsemää veljestä esitetään Taaborilla tämänhetkisen suunnitelman mukaan ke 19.8 ensi-ilta – to 20.8 klo 19 sekä la 22.8. ja su 23.8 klo 15 sekä seuraavalla viikolla ti 25.8–to 27.8. klo 19, la 29.8. klo 15 ja su 30.8. klo 16.