Keittiöverkosto uusiksi lähivuosina – ruoka valmistuu kolmessa aluekeittiössä

Uudella keittiöverkostolla haetaan säästöä, sujuvuutta ja tasaista laatua. Myös henkilökunnan työolojen uskotaan paranevan ja sairastelun vähenevän.

Dieettikokki Merja Vlasoff nostelee Mäntysalon koulun keittiössä pinaattilettuja tarjoiluastioihin seuraavan päivän lounasta varten. Mäntysalon koulun keittiöstä tulee keittiöverkostouudistuksen jälkeen yksi kunnan aluekeittiöistä. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven kunnan keittiöverkosto uusitaan lähivuosina. Jäljelle jää kolme aluekeittiötä, joista ruoka toimitetaan kylmänä kuumennuskeittiöiksi muutettuihin palvelu- ja jakelukeittiöihin. Aluekeittiöinä tulevat toimimaan Rajamäen yläasteen keittiö, Toreeninhovin keittiö ja Mäntysalon koulun keittiö.

Rajamäen yläasteen keittiö valmistaa ruokaa Rajamäen ja Kirkonkylän päiväkoteihin ja kouluihin. Toreeninhovin keittiö keskittyy hoiva-alan ja henkilöstöruokailun aterioihin. Mäntysalon koulun keittiö valmistaa koulu–päiväkotiaterioita Klaukkalan alueelle. Nurmijärven Yhteiskoulu ja Isoniitun koulu valmistavat itse ruokansa kunnes niiden keittiöt ovat elinkaarensa lopussa noin vuonna 2025.

Nykyisellään Nurmijärvellä on 15 valmistuskeittiötä. Niistä yhdeksän toimii keskus- tai aluekeittiöinä, joista ruoka kuljetetaan palvelu- ja jakelukeittiöihin. Keittiöverkosto uusitaan säästösyistä, ruokapalvelujen sujuvoittamiseksi ja tasaisemman laadun saamiseksi.

Muutos ei ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkolan mukaan näy suuremmin asiakkaille. Käytössä on nytkin useita palvelukeittiöitä, joihin ruoka tuodaan aluekeittiöstä.

Lähinnä muutos vaikuttaa hänen mukaansa ruokaturvallisuuteen, ruoan laatuun ja keittiöiden ergonomisuuteen. Kun keittiöitä, joissa ruoka valmistetaan on vähemmän, tekniikasta ja valmistusprosessista saadaan yhdenmukaisemmat ja ergonomisesti toimivammat.

– Myös palvelukeittiöt kunnostetaan. Kun koko ketju on kunnossa, laatu paranee, Mikkola uskoo.

Nykyisellään ruoka kuljetetaan päivittäin kello 10 lämpimänä keskus- tai aluekeittiöstä palvelukeittiöihin. Jatkossa se voidaan lämmittää kuumennuskeittiöissä kullekin asiakasryhmälle parhaiten sopivaan aikaan.

Ruoan kuljettaminen kaikille samaan aikaan on kallista, koska kuljetusyrittäjällä on oltava käytössään useita autoja. Lisäksi aikapaine aiheuttaa henkilökunnalle stressiä.

– Nyt henkilökunta sairastaa huonon ergonomian ja aikapaineen vuoksi paljon. Uskon, että muutos on heille huojentava.

Uudistus vähentää jonkin verran henkilökunnan tarvetta ja tuo myös sitä kautta säästöjä kunnalle. Irtisanomisia ei ole Mikkolan mukaan odotettavissa. Eläköityviä työntekijöitä on paljon ja pätevän väen saamisessa jo nyt ongelmia.

Aikataulu

Keittiöverkoston muutoksessa lähdetään liikkeelle Rajamäen aluekeittiön suunnittelusta. Rakennustyöt Rajamäellä alkavat keväällä 2018 ja keittiön on määrä olla valmis keväällä 2019.

Mäntysalon keittiö valmistuu vuonna 2020.

Toreeninhovin keittiön suunnittelu alkaa vuonna 2021. Toteutus ajoittuu vuodelle 2022.

Samanaikaisesti kunkin aluekeittiön uusimisen kanssa palvelu- ja jakelukeittiöt muutetaan kuumennuskeittiöiksi.

Uuteen aluekeittiöjärjestelmään siirrytään sitä mukaa kun keittiöt valmistuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.