Suomi100-teema jatkuu Nurmijärvi-Taiteen Museossa.
Nurmijärvi-Taiteen Museo tarjoaa jatkoa kiitosta niittäneelle Opetustaulut-näyttelylle, joka pidettiin maaliskuussa. Toukokuun 13. päivästä lähtien voi ihastella Arabian valmistamia lautasia sadan vuoden ajalta. Esillä on satoja lautasia vuosikymmeniltä 1870–1970.
Satoja Arabian lautasia vuosien varrella kerännyt Juhani Rintala on valinnut näyttelyyn parhaat päältä. Hänellä on tällä hetkellä 700–800 lautasta, joista näyttelyssä ovat esillä kauneimmat ja harvinaisimmat.
Rintala oli jo 1980-luvulta lähtien keräillyt kauniita Arabian astioita, mutta varsinaisen sysäyksen keräilylle toi 1990-luvun lama-aika.
– Keräysidea tuli kirpputoreilla kierrellessä, kun ihmiset veivät kasoittain tavaraa myytäväksi, jotta saivat edes jostain rahaa. Aloin miettiä, että vanhoja lautasia pitäisi kerätä talteen, kun niitä kerran oli niin paljon tarjolla. Minulla oli myös huoli siitä, minne kaikki lautaset loppujen lopuksi joutuisivat. Osa vastaan tulleista lautasista oli niin vanhoja ja erikoisia, etten ollut sellaisia koskaan aiemmin nähnyt, Rintala kertoo.
Joitakin lautasia on useampia samanlaisia ja ylimääräisiä kappaleita voi ostaa museosta näyttelyn aikana.
Lautasten ohella esillä on myös muuta vanhaa Arabian tuotantoa aina halutusta Papukaija-maitokannusta Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen vuokiin.
Tämän päivän kirpputoreilta ei Rintalan mukaan enää löydy kovinkaan paljon aivan vanhoja lautasia. Keräilijöitä on nykyään enemmän ja taloustilannekin on parantunut pahimmista lamavuosista.
– Avajaispäivänä lauantaina juhlistamme samalla 10. toimintavuottamme ja tuolloin kaikille sisäänpääsyn lunastaneille on luvassa pullakahvit eli tervetuloa. Näyttely on mielenkiintoinen koko perheen tapahtuma ja voisi olla mukava yhteinen ohjelmanumero esimerkiksi äitienpäivänä, toteaa Rintala lopuksi.
Arabian tuotanto on ollut laajaa. Se ulottuu karkeista hormitiilistä ja teknisestä saniteettiposliinista hienoihin riisiposliiniesineisiin ja nimekkäiden taiteilijoiden taideteoksiin.
Jo Arabian alkuvuosilta lähtien tehtaan palvelukseen tuli taiteilijoita, jotka suunnittelivat tehtaalle omia malleja ja koristeita. Tämä oli sinänsä merkittävää, sillä tavallisesti uudet tehtaat harrastivat muiden mallien kopiointia ja ostivat koristeet näitä varten.
Kuinka moni tietää, että vuonna 1937 Arabia oli maailman suurin posliinitehdas 1 700 työntekijällään?