Ammattilainen kertoo vinkit poseeraukseen – näin saat eniten irti valokuvista

Valokuvaaja kertoo vinkit, joilla onnistut poseerauksessa.

toimitus

Kaksoisleuka näkyy, vartalossa ei ole kurveja tai muotoja on väärissä kohdissa. Miten valokuvassa pitäisi olla?

– Pienillä asioilla voi vaikuttaa lopputulokseen. Vartaloa kannattaa kääntää sivuttain, toisen olan voi laskea hieman alaspäin, paino kannattaa asettaa toiselle jalalle ja kuvan ottohetkellä kannattaa nousta varpailleen, neuvoo valokuvaaja Pasi Hakala

Hakalan kuvissa ihminen on lähes aina keskiössä. Hakala on työskennellyt vuosia valokuvaajana ja kuvannut niin malleja kuin aivan tavallisia ihmisiä.

– Kuvassa oleminen ei ole loppujen lopuksi rakettitiedettä. Luontevuus ja oman kehon asettelu suotuisasti saavat kuvat näyttämään hyviltä.

Monille valokuvattavana oleminen on kokemuksena jännittävä. Hakala korostaa, että kuvassa kannattaa etsiä asento, jossa itsellä on hyvä olla.

– Erityisesti miehiä kuvatessa, esimerkiksi rippikuvissa, ohjeistan usein laittamaan kädet taskuihin.

– Yleisestihän ohje on, ettei puku päällä saisi koskaan pitää käsiä taskussa. Monille kuvattaville juuri kädet aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa, jos niille ei löydy luonnollista paikkaa, ja se näkyy kuvan tunnelmassa. Kannattaakin hakea asento, jossa itsellä on hyvä olla, valokuvaaja ohjeistaa.

Kuvattavana ollessa kannattaa välttää suoria kulmia ja hakea omalla asennolla luontevia kauniita linjoja.

– Usein ihminen saattaa seistä suoraan rintamasuunta kameraan päin. Tästä tulee helposti laatikkomainen vaikutelma. Erityisesti naisten kannattaa kääntää asentoa hieman, jotta kehon kulmista saa esiin kauniita linjoja.

Esimerkiksi jalkojen ristiminen edessä korostaa linjakkuutta, ja varpaille nousemalla estää myös nilkkoihin muodostuvan kulman.

Lisäksi pitkähiuksinen nainen voi asettaa hiuksensa toiselle puolelle kaulaansa ja paljastaa kaulan kaunista sulavuutta.

Kuvaustoiveet vaikuttavat hintaan

Kerro kuvaajalle mahdollisimman tarkkaan, mitä toivot – näin kuvaaja osaa myös hinnoitella työnsä mahdollisimman oikein.

Jos tiedät ennakkoon, että haluat kuvasta taulun tai postikortteja, kerro se ennakkoon.

Varaa kuvaamiseen riittävästi aikaa. Jos sinulla on kiire, se näkyy.

Jos et ole tyytyväinen lopputulokseen, kerro se ensin kuvaajalle, älä vain somessa kavereille. Kuvaaja on kuin kampaaja; hän ei voi aavistaa, mitä ajattelet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.