Elokuva-arvio: Takaperin kontaten tulevaisuuteen

Dax Shepard (Hit and Run ja tv-sarja Parenthood) ja Michael Peña (Yksin Marsissa) tähdittävät toimintakomediaa Paskalakit pyörillä. Peter Iovino/ Warner Bross.

toimitus

Minulla olisi kysymys niille, jotka ovat antaneet Dax ShepardinCHIPS-komedialle suomenkielisen otsikon Paskalakit pyörillä Onko nimen taustalla sukellus Bud Spencerin ja TerenceHillin klassikkokomedioihin? Sellaisiin kuten unohtumaton Turpiin vaan ja onnea sekä ikimuistoinen Senkka nenästä, pojat?

Jos nimi Dax Shepard ei soita kelloa, hänen naamansa ja äänensä kyllä saattavat. Tavallisesti hän on sellainen päähenkilön tyhmempi kaveri, joka sanoo loukkaavia asioita olematta suoranaisesti ääliö.

Nytkin hän on hieman tyhmempi kaveri. Aivan yhtä loukkaavia asioita hän ei kuitenkaan lauo. Kaverina nähdään Michael Peña, jonka kanssa Shepardin koomiset kemiat toimivat jopa kohtalaisen hyvin. Sattuman kauppa heittää Shepardin ex-motocrossaajan työpariksi Penãn FBI-agentille, joka soluttautuu moottoripyöräpoliiseihin selvittääkseen sisäpiirihommilta vaikuttavaa ryöstösarjaa.

Silläkin uhalla, että metaforani ei sovi kuvaamaan alapääkeskeistä vitsinvääntöä, elokuvan voi sanoa olevan paikoin yllättävänkin raikas. Osasyy on ehkä se, että Shepard on kirjoittanut hahmostaan enimmäkseen tunneälykkään ja intuitiivisen kaverin. Hän on melkoinen uuno ja kolmen kaljan verran liian intiimi, kuten Peñan hahmo alussa vierastaen toteaa. Sitä hän saa olla loppuun asti joutumatta siitä häpeään.

Mitään rakenteellisesti uutta tässä ei ole. Intiimiyden asteestahan näissä jutuissa on aina ollut kyse. Elokuvan mittaan kuitenkin tulee selväksi, ettei Bud Spencerin ja Terence Hillin päiviin ole paluuta. Takaperin konttaaminenkin on edistystä, jos suunta on oikea.

Hannu Poutiainen

* *