Asiantuntija varoittaa muodikkaista asuntorahastoista – Yle: "Korttitalo voi romahtaa"

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä / Arkisto

toimitus

Tilastokeskuksen pitkäaikainen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen varoittaa ihmisiä liian ruusuisista odotuksista asuntorahastosijoittamisessa.

Lehtinen arvioi Ylelle, ettäjopa 6–8 prosentin vuosituottoa lupailevat rahastot voivat olla ongelmissa, jos asuntojen hintojen nousu tyssää.

Markkinoilleryminällä viime vuosina tulleidenrahastojen tuotto-odotukset perustuvat siihen, että vuokrien lisäksi rahaa kertyy asuntojen mahdollisesta hinnannoususta.

Lehtisen mielestä lupausten pitäisi perustua ainoastaan vuokratuottoon.

– Ne (rahastot) lupaavat 6–8 prosentin tuottoa, kun asunnon juokseva vuokratuotto on vain 2–3 prosenttia. Loppuosa tuotosta perustuu siihen, että asuntojen arvo nousee. Rahastot joutuvat kierteeseen (tuottolupaustensa kanssa), ja voi sanoa, että se on pyramidihuijaus, Lehtinen pamauttaa Ylelle.

Hän vaatii, että Finanssivalvonta puuttuu tilanteeseen.

Rahastojen omistamissa asunnoissa asuvat ihmiset ovat Lehtisen mukaan turvatussa asemassa, sillä asunnoille löytyy hänen mukaansa "aina ostajia". Riski on sijoittajilla.

– Korttitalo voi romahtaa, mutta asunnot jäävät ja pysyvät, Lehtinen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.