Opetuksen historiaa esillä – Nurmijärvi-Taiteen Museossa aukeaa uusi näyttely

Nurmijärvi-Taiteen Museo juhlistaa 10. perustamisvuottaan järjestämällä vuoden aikana mm. erilaisia näyttelyitä.

Tulevana sunnuntaina starttaava näyttely on ensimmäinen ja esittelee opetustauluja. Opetustaulut olivat 1800–1900-luvulla käytettyjä luokkahuoneen havaintovälineitä, joilla pyrittiin visuaalisesti esittämään asioita opettajan puheen ja oppikirjojen tekstin tueksi. Niitä käytettiin erityisesti sen takia, että tuon ajan oppikirjoissa oli vähän kuvitusta.

Yksi esillä olevista ns. harvinaisuuksista on Pekka Halosen tekemä Männyn istutus -opetustaulu.

Opetustauluja laativat lahjakkaat kuvittajat ja taidemaalarit. Kautta maan lapset saivat kansakouluissa tutustua Albert Edelfeltin, Eero Järnefeltin, Rudolf Koivun, Hugo Simbergin, Martta Wendelinin ym. teoksiin.

Opetustaulujen kukoistus kesti kansakoulun myötä 1800-luvun lopulta 1950- ja 60-luvuille eli lähes vuosisadan ajan. Monissa kouluissa niitä toki käytettiin vielä kauan tuonkin jälkeen ja pienimuotoisesti edelleen.

Opetustaulut ovat nykyään paitsi nostalgisia keräilyesineitä myös oleellinen osa kasvatuksen ja opetuksen historiaa. Opetustaulut ovat olleet lukemattomille suomalaisille se ensimmäinen, unohtumaton taide-elämys. Ne ovat välittäneet tietoa, muokanneet arvoja, asenteita ja taidemakua useiden sukupolvien ajan.

Museon toisen perustajaveljeksen, Matti Rintalan vuosien varrella kirpputoreilta ja huutokaupoista keräämät opetustaulut tarjoavat läpivalaisun opetustaulujen laajaan kirjoon. Esillä on tauluja niin historian kulusta, raamatun kertomuksista, eläimistä ja kasveista, ihmiskehosta, terveyskasvatuksesta ja taideteoksista. Vanhimmat esillä olevat taulut ovat 1900-luvun alusta.

–Kiinnostukseni heräsi opetustauluihin Martta Wendelinin postikorttikeräilyn myötä. Wendelin on tehnyt ainoastaan kaksi opetustaulua, jotka luonnollisesti hankin ja tätä kautta lähti myös muiden opetustaulujen keräily. Itse muistan kouluajoilta lähinnä eläinaiheiset taulut, joita käytettiin aktiivisesti opetuksessa, Rintala kertoo.

–Omat suosikkini ovat erityisesti Vihtori Ylisen tekemät taulut niiden suomalaisuuden takia. Ylinen on kuvannut hyvin suomalaisia paikkakuntia ja maisemia. Yksi esillä olevista ns. harvinaisuuksista on Pekka Halosen tekemä Männyn istutus -opetustaulu, jota on löytynyt vai muutamia kappaleita. Itselläni on reilut 100 erilaista opetustaulua, joista suurin osa on nyt esillä museossa’.

Rintala kehottaakin vierailijoita tuomaan näyttelyyn niin lapset kuin lapsenlapsetkin. Vanhemmat voivat nostalgisissa tunnelmissa havainnollistaa nykysukupolvelle omaa kouluaikaansa. Samalla voi tutustua museon perusnäyttelyyn eli nurmijärveläiseen taiteeseen ja sota-ajan esineistöön.

Opetustaulut-näyttely

Avoinna 19.3.–2.4.

Avoinna arkisin kello 15-20,viikonloppuisin la ja su klo 11 – 16.

Avajaispäivänä 19.3. vapaa sisäänpääsy.

Opetustaulunäyttely + museon perusnäyttely maksulliset.

Paikkana Nurmijärvi-Taiteen Museo osoitteessa Aleksis Kiven tie 14, Nurmijärvi.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut