Iso pappila palaa entiseen asuunsa, kappeli saa kellot – seurakunnassa isoja remontteja

Nurmijärven seurakunnalla kolme isoa korjaushanketta.

Kiinteistöpäällikkö Heikki Nisula odottaa Ison pappilan kunnostustöiden käynnistymistä. Esimerkiksi pääovelle johtava portaikko palautetaan alkuperäiseen asuunsa. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Iso pappila restauroidaan lähivuosina julkisivultaan ja osin sisätiloiltaankin alkuperäiseen asuunsa. Pappila on rakennettu vuosina 1843–1846. Viimeksi taloa on remontoitu vuonna 1988.

– Seurakunnan tavoitteena on pitää yllä vanhoja rakennuksia ja miljöitä ja arvostaa niitä, sanoo Nurmijärven seurakunnan uusi kiinteistöpäällikkö Heikki Nisula.

Nisula aloitti tehtävässään Nurmijärven seurakunnassa marraskuussa. Ensi töikseen hän sai hoidettavakseen Iso pappilan remontin. Kirkkovaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan toiminta- ja taloussuunnitelman, jossa tulevan vuoden investointien määrä ylittää miljoona euroa.

– Iso pappila peruskorjataan, jotta kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus säilyisi ja se saataisiin nykyistä monipuolisempaan käyttöön, Nisula kertoo.

Tällä hetkellä rakennus on seurakunnan lapsi- ja perhetyön käytössä. Jatkossa siellä on kerhotoiminnan lisäksi tarkoitus järjestää esimerkiksi muistotilaisuuksia.

Perusparannuksen yhteydessä Ison pappilan lämmitysjärjestelmä vaihtuu suorasähköstä maalämpöön. Rakennuksen esteettömyyttä parannetaan ja keittiötilat remontoidaan vastaamaan paremmin pitopalvelujen tarpeita. Sisätiloihin palautetaan mahdollisimman hyvin niiden alkuperäinen ilme.

Ulkoremontin yhteydessä terassi ja portaikko palautetaan rakentamisajankohdan tyylisiksi. Rakennus saa myös uuden maalipinnan.

– Nykyinen väri on lähellä alkuperäistä, mutta Museovirasto määrittelee asian tarkemmin, Nisula kertoo.

Perusparannus on kahden vuoden investointi. Tälle vuodelle sitä varten on varattu 400 000 euroa ja ensi vuodelle hieman vähemmän. Budjetti tarkentuu kilpailutuksen yhteydessä. Remontti alkaa 3–4-kuukuakuden kuluttua. Sen ajaksi Iso pappilassa toimivat kerhot siirtyvät Kuuselan Kanttorilaan.

Iso pappila

Iso pappila on rakennettu vuosina 1843–1846.

Uutta pappilaa ei rakennettu entisen paikalle, vaan se siirrettiin Nurmijärveä kiertäneen maantien rannan puolelle.

Rakennus vuorattiin leveällä vaakaponttilaudoituksella noin vuonna 1850.

Pappilarakennusta on myöhemmin laajennettu.

Viimeksi rakennuksessa on tehty suurempi remontti vuonna 1988.

Rakennus on tällä hetkellä seurakunnan lapsi- ja perhetyön käytössä.

Iso Pappilan perusparannus käynnistyy keväällä. Remontin arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.