Vuoden 2016 Hyvä Tuomas on maltaiden maisteri – "Pienpanimoille huimaa kasvua"

Olutliitto on valinnut Timo Huttusen vuoden 2016 Hyvä Tuomas -palkinnon saajaksi. Heikki Kähkönen

Jari Pietiläinen

Olutliitto on nimennyt vuoden 2016 Hyväksi Tuomaaksi mallastuksen asiantuntijan, panimomestari Timo Huttusen, 47, Lahdesta. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.

Nimitysjulkistettiin Olutliiton tilaisuudessa panimoravintola Bryggeri Helsingissä Tuomaan päivänä 21. joulukuuta.

Timo Huttunen on toiminut Viking Maltilla Lahdessa myynnin ja tuotannon tehtävissä vuodesta 2003 ja sitä ennen kuusi vuotta panimomestarina Olvilla Iisalmessa.

– Suomalainen olut valmistetaan lähes yksinomaan kotimaisilla pelloilla kasvaneesta viljasta ja siitä idätetyistä maltaista. Timo Huttunen on omalla panoksellaan edistänyt maltaiden valikoimaa ja saatavuutta sekä näin mahdollistanut pienpanimoiden huimaa kasvua Suomessa, perustelevat valinnan tehneet edellisten vuosien Hyvät Tuomaat.

Huttunen pitää arvonimeä tunnustuksena myös työnantajalleen sekä suomalaiselle mallasketjulle aina pellolta pulloon ja pöytään asti. Viking Malt on Pohjois-Euroopan johtava maltaiden valmistaja. Huttunen on ollut myös kehittämässä mallasyhteistyötä Suomen ja Pohjois-Amerikan välillä.

– En ole yksin ylläpitänyt tätä kehitystä. Onhan se ollut myös linjanveto yritykseltä, että lähdetään tälle tielle, hän sanoo.

Huttunen oli Olvin-vuosinaan kehittämässä muun muassa tummaa Korppi-oluttaja vahvaa Tuplapukkia.

Edelleenkin hän osallistuu olutreseptien suunnitteluun Viking Maltin Lahden mallastamolla. Hehtolitran keitot eivät päädy kaupallisille kuluttajamarkkinoille, mutta niitä pääsevät maistamaan ammattilaiset alan messuilla.

Timo Huttunen on valmistunut Helsingin yliopistosta 1996 elintarviketeknologian maisteriksi ja Pohjoismaisesta Panimokorkeakoulusta Kööpenhaminasta 1998.

Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain myöntämä kiertopalkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Kunkin vuoden Hyvän Tuomaan valitsevat aiemmin palkinnon saaneet.

Olutliittoon kuuluu 31 itsenäistä ja rekisteröityä olutseuraa tai yhdistystä.

Pahaksi Nuutiksi Olutliitto on nimennyt Lännen Median toimituksen, jonka ansiosta suomalaiseen sanastoon on pesiytynyt viinaranneke-sana kuvaamaan pienpanimotapahtumaa.

Lue tästä lisää Paha Nuutti -palkinnon kriteereistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.